Project Syndicate

Τον Μάιο του 2021, οι Χιλιανοί εξέλεξαν μια συνταγματική συνέλευση όπου η άκρα αριστερά βασίλευε και η δεξιά είχε λιγότερες από το ένα τρίτο των εδρών που απαιτούνταν για να μπλοκάρουν αμφιλεγόμενες διατάξεις. Αυτή η σύμβαση παρήγαγε ένα κείμενο τόσο ριζοσπαστικό που σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων το απέρριψαν σε δημοψήφισμα. Τώρα οι Χιλιανοί εξέλεξαν νέο Συνταγματικό Συμβούλιο, αλλά αυτή τη φορά έβαλαν στη θέση του οδηγού ένα ακροδεξιό κόμμα, με την αριστερά να ελέγχει λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων.

Τι συμβαίνει; Τα περίφημα κρασιά καμπερνέ και καρμενέρ της Χιλής έχουν χτυπήσει τους ψηφοφόρους στο κεφάλι;

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές τάσεις είναι μέρος της απάντησης. Από τον Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία και από τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία μέχρι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, δεξιοί λαϊκιστές με λίγο-πολύ φανερές αυταρχικές τάσεις έχουν κερδίσει πολλά σε πολλές πρόσφατες εκλογές. Η Λατινική Αμερική, μια περιοχή που δεν αποφεύγει τις παγκόσμιες τάσεις, ακολουθεί.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έδειξε τον δρόμο κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας το 2018. Ο Ναγίμπ Μπουκέλε του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε τον πόλεμο στα ναρκωτικά και τις συμμορίες, παραμέρισε τους ελέγχους και τις ισορροπίες της δημοκρατίας, κλείδωσε το 2% του ενήλικου πληθυσμού – και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής. Στην Αργεντινή, ο Javier Milei, ένας λαϊκιστής που κηρύττει ένα περίεργο μείγμα ελευθεριακών και σκληρών ιδεών, μοιάζει με τον υποψήφιο που θα νικήσει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έχουν εμμονή με τη λεγόμενη ροζ παλίρροια των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να έχουν εμμονή με μια καστανή παλίρροια απρόβλεπτων Μπουκέλε που μιλούν σκληρά για το έγκλημα και πιστεύουν ότι η δέουσα διαδικασία και οι συνταγματικές εγγυήσεις είναι για τους κακούς.

Στους Χιλιανούς αρέσει να πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι διαφορετική από τις άλλες στην περιοχή, και από πολλές απόψεις είναι. Το ποδόσφαιρό μας είναι μέτριο και τα ισπανικά μας είναι δύσκολο να καταλάβουν άλλοι φυσικοί ομιλητές. Είμαστε επίσης συνετοί δημοσιονομικά και, αν πιστεύετε στον Δείκτη Δημοκρατίας του 2022 της Economist Intelligence Unit, παραμένουμε, μαζί με την Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη, μεταξύ των πιο δημοκρατικών χωρών στη Λατινική Αμερική.

Ακόμη και οι ακροαριστεροί ηγέτες μας είναι διαφορετικοί. Ενώ οι πρόεδροι της ροζ παλίρροιας εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η Κούβα είναι δημοκρατία, ότι ο ισχυρός άνδρας της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα είναι μαχητής της ελευθερίας και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγκάστηκε να εισβάλει στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, ένας 37χρονος πρώην φοιτητής με τατουάζ, δεν μάσησε τα λόγια του για να επικρίνει και τους τρεις.

Και όμως, εδώ είμαστε: Ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο επικεφαλής του νέου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που ελέγχει τη συνταγματική συνέλευση της Χιλής, είναι ένας υπερσυντηρητικός από το κεντρικό κάστινγκ που έχει πει ευγενικά λόγια για τον πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, αγενή πράγματα για μετανάστες και γκέι , και, ως ο δεξιός καθολικός που είναι, έχει εννέα παιδιά. Έχοντας απομνημονεύσει όλες τις σωστές σελίδες από το εγχειρίδιο Τραμπ-Ερντογάν-Μπολσονάρο, ο Καστ και το κόμμα του κατέχουν τώρα την πρώτη θέση για τις επόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Αλλά η πρόσφατη επιτυχία τους, που οδήγησε τη χώρα από την άκρα αριστερά στην ακροδεξιά σε μόλις δύο χρόνια, δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των Χιλιανών ψηφοφόρων με γνώμονα τις τάσεις. Το φανταχτερόν του πράγματος είναι λιγότερο σημαντικό από δύο άλλες λέξεις: απογοήτευση και φόβος.

Οι Χιλιανοί δεν απογοητεύονται με τον τρόπο που το λέει η συμβατική σοφία. Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και τις ταραχές στα τέλη του 2019, επικράτησε μια πολύ εύκολη συναίνεση: η αναταραχή τροφοδοτήθηκε από την ανισότητα και την απέχθεια για τα οικονομικά της αγοράς (δεν πειράζει που ο συντελεστής Gini, ένα τυπικό μέτρο της εισοδηματικής ανισότητας, είχε πέσει από το 1990). Διώξτε την παλιά γενιά των υπερβολικά επιφυλακτικών μεσολαβητών, φέρτε μια νεανική νέα γενιά αφοσιωμένη στην «αλλαγή του συστήματος» και η απογοήτευση θα εκτονωθεί, μας είπαν.

Η γενιά του Μπόριτς ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 2022, υποσχόμενη να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να αναδιανείμει τα έσοδα. Κι όμως οι ψηφοφόροι είναι πιο θυμωμένοι από ποτέ. Μόλις το 30% εγκρίνει τις επιδόσεις του στη δουλειά και ο συνασπισμός του έχασε τις δύο τελευταίες εκλογές με τεράστια διαφορά.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι νέοι απέκτησαν γρήγορα τις κακές συνήθειες των μεγαλύτερων τους, γεμίζοντας την κυβέρνηση με ανειδίκευτους, άπειρους φίλους. Και συχνά αποδείχθηκαν  ως εντελώς άσχετοι. Το σχέδιο συντάγματος που έγραψαν θα μπορούσε να είχε αλιευτεί από ένα μάθημα μετα-αποικιακών σπουδών στο Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη. Αλλά υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: δεν είχε να κάνει με τις ανησυχίες των Χιλιανών της μεσαίας τάξης.

Αυτό οδηγεί στην τρίτη λέξη: φόβος. Στις πιο πρόσφατες εκλογές, σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων ανέφερε το έγκλημα, τα ναρκωτικά και την προσωπική ασφάλεια ως τον κύριο λόγο για την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου υποψηφίου, ενώ το 47% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών του Καστ ανέφερε τις ίδιες ανησυχίες.

Τα ποσοστά εγκληματικότητας στη Χιλή παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, αλλά οι αναφορές για βίαιες ληστείες αυξάνονται και οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 35% την τετραετία έως το 2022. Οι κλοπές στο δρόμο στο Σαντιάγο κάποτε αφορούσαν μαχαίρια, σήμερα μπορούν να περιλαμβάνουν ημιαυτόματα όπλα. Οι δολοφονίες τριών αστυνομικών (η μία έγκυος) τον μήνα πριν από τις πρόσφατες εκλογές συνέβαλαν στην αίσθηση πανικού.

Σήμερα, ο μέσος ψηφοφόρος θέλει να ακούσει ένα πράγμα από τους πολιτικούς: πώς θα κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς. Σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν καμία αξιοπιστία. Πολλοί από τους νεαρούς άντρες και τις γυναίκες που σήμερα είναι υπουργοί ή ακροαριστεροί βουλευτές επαίνεσαν εκείνους που έκαψαν περισσότερους από δώδεκα σταθμούς του μετρό και εκατοντάδες καταστήματα στα τέλη του 2019. Το έμβλημα των ταραχοποιών, ορατό με μπλουζάκια και σημαίες, ήταν ένας μαύρος σκύλος που λεγόταν Ματαπάκος (μπατσοκτόνος).

Η κυβέρνηση Μπόριτς ήθελε πρώτα να περάσει μια αμνηστία που να καλύπτει τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όταν αυτό αποδείχθηκε ανέφικτο (το κοινό και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου μισούσαν την ιδέα), ο Μπόριτς προσπάθησε να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς του συνασπισμού του δίνοντας επιλεκτική χάρη σε 12 άτομα που είχαν ήδη καταδικαστεί, καθώς και σε έναν άνδρα που εκτίει ποινή για ληστεία τράπεζας με πολιτικά κίνητρα το 2013. Η απόφαση πυροδότησε πολιτική θύελλα, που καταπνίγηκε μόνο από τις παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του επιτελάρχη του Μπόριτς.

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν προκάλεσε το πρόσφατο κύμα εγκληματικότητας της Χιλής. Δεν είναι αυτό το θέμα. Όμως, σε όλη τη Νότια Αμερική, αλίμονο στον πολιτικό που θεωρείται ότι νομιμοποιεί τη βία ή φαίνεται ευγενικός απέναντι στο έγκλημα. Ο Μπόριτς φαίνεται ότι έμαθε το μάθημα πολύ αργά, δίνοντας το ιδανικό δώρο στον Καστ και το σήμα του χαμογελαστού αυταρχικού με έναν κοινωνικά-συντηρητικό λαϊκισμό.

Η άκρα αριστερά βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ακροδεξιά. Οι Χιλιανοί θα υποστούν τώρα τις συνέπειες.

Ο Andrés Velasco, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Χιλής, είναι κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Διατηρούμε τις ελπίδες μας για τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης
Experts |

Διατηρούμε τις ελπίδες μας για τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης

Η 2η σύνοδος της επιτροπής διαπραγμάτευσης (INC-2) των Ηνωμένων Εθνών δεν οδηγήθηκε σε ναυάγιο χάρη στην επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν το προεδρείο της συνόδου και η μεγάλη πλειονότητα των κρατών που μετείχαν στις συσκέψεις