Πατάει …γκάζι η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου νέων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ισχύος 1 GW (γιγαβάτ) τα οποία θα λειτουργήσουν εντός της διετίας 2023-2024. Παράλληλα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης,  Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο 2023, στόχος είναι σε διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή μετά το τέλος του 2025 να διαθέτει 5,1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

ΔΕΗ Ανανώσιμες: Ανέλαβε την κατασκευή του υβριδικού σταθμού ΑΠΕ στην Αστυπάλαια

Ειδικότερα, η ΔΕΗ καταγράφει σημαντική αύξηση των έργων ΑΠΕ που βρίσκονται υπό κατασκευή, ισχύος περίπου στο 1 GW, επιπλέον των 603 MW (μεγαβάτ) έργων ΑΠΕ που έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία ή μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευής τους. Επιπλέον, διαθέτει εξασφαλισμένη αδειοδότηση για έργα άνω των 4 GW. Ανάμεσα σε αυτά που κατασκευάζονται σήμερα περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα των 550 MW στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στους αναλυτές, στα 603 MW που λειτουργούν ή έχουν κατασκευαστεί, θα προστεθούν εντός εξαμήνου, δηλαδή έως το τέλος του έτους, άλλα τέσσερα έργα που κατασκευάζονται ανεβάζοντας το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στα 814 MW. Θα ακολουθήσει έως τα τέλη του 2024 η ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα (210 MW και 550 MW αντίστοιχα) καθώς και η προετοιμασία για την προκήρυξη διαγωνισμού που θα αφορά κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου 280 MW επίσης στο Αμύνταιο. Τα έργα στο Αμύνταιο αναπτύσσονται σε συνεργασία με την γερμανική RWE.

Διαγωνισμοί

Έως τα μέσα του 2025 θα έχουν προχωρήσει και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού των 170 MW στην Πτολεμαΐδα και ενός αιολικού 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα ενώ παράλληλα η ΔΕΗ θα ωριμάζει αδειοδοτικά και δύο φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 175 MW, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Ακόμη, έως το τέλος του ίδιου έτους θα έχουν ωριμάσει αδειοδικά άλλα τέσσερα έργα, εκ των οποίων μία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW. Θα ακολουθήσει από το 2026 η αδειοδότηση έξι έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,48 GW, εκ των οποίων τα 500 ΜW αφορούν έργο αποθήκευσης ενέργειας, με το pipeline των έργων να φτάνει τότε περίπου τα 5,1 GW.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των συνολικών επενδύσεων το α’ τρίμηνο του 2023 (195,5 εκατ. ευρώ έναντι 102 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022) οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε ΑΠΕ (+202,8%), σε έργα για το Δίκτυο Διανομής (+57,5%) καθώς και στη νέα μονάδα φυσικού αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, δεν υπάρχει στρατηγική απόφαση για αλλαγή στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, προσδιορίζοντας την καθυστέρηση στο σβήσιμο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων σε ένα με δύο χρόνια. Η λιγνιτική παραγωγή το 2023, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, αναμένεται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 2022 για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Όσο για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαϊδα V» ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται η εμπορική της λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη