Η γεμάτη λουλούδια μεσαιωνική πόλη Callian, στην κορυφή του λόφου, πρώην σπίτι του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας Christian Dior, έχει αποδειχθεί τόσο ελκυστική για τους πλούσιους εισοδηματίες που μαζί με τον πληθυσμό των 4.000 κατοίκων της, διαθέτει 1.000 ιδιωτικές πισίνες. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης της νότιας Γαλλίας, Φρανσουά Καβαλιέ, λέει ότι η ανάπτυξη εξοχικών και τουριστικών κατοικιών πρέπει να σταματήσει – διαφορετικά ο κίνδυνος ξηρασίας είναι τεράστιος.
«Πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να έρθουν εδώ», είπε. «Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά προς το παρόν, θα ήταν ανεύθυνο να προσελκύσουμε ανθρώπους εδώ και μετά να μείνουμε χωρίς νερό», είπε στους Financial Times.
Στο έλεος της ξηρασίας πολλές περιοχές της Γαλλίας
Ο ξηρός καιρός στην περιοχή έχει επηρεάσει την ευρύτερη επαρχία γύρω από το Fayence, όπου οι επισκέπτες συρρέουν εδώ και καιρό για να απολαύσουν ένα κομμάτι της τέχνης της Προβηγκίας.
Όπως γράφουν οι FT, η ξηρασία ανάγκασε τους δημάρχους εννέα πόλεων της περιοχής να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως τον περιορισμό του νερού για τη διατήρηση των αποθεμάτων, ακόμη και την απαγόρευση κατασκευής νέων κατοικιών και πισινών για πέντε χρόνια.
Ισπανία: Άδειες οι πισίνες λόγω ξηρασίας
Προβλήματα στον τουρισμό
Αυτά τα μέτρα έχουν ρίξει σκιά στη βασική τουριστική βιομηχανία της περιοχής, η οποία συντηρεί την οικονομία, αλλά βαραίνει τους λιγοστούς υδάτινους πόρους την πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Αυτή η ένταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί μόνο καθώς το κλίμα θερμαίνεται.
Στις λοφώδεις πόλεις, με τη στάθμη του νερού στο κοντινό ποτάμι ήδη σε χαμηλά επίπεδα που δεν παρατηρούνται συνήθως μέχρι τον Ιούλιο, τα άτομα έχουν περιοριστεί στα 150 λίτρα νερού την ημέρα για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις αποκοπές όταν ο τοπικός πληθυσμός διπλασιαστεί σε περίπου 60.000 το καλοκαίρι.
Ενώ τα εννέα χωριά του Fayence είναι ιδιαίτερα ευάλωτα χάρη στη γεωγραφία τους στην κορυφή του λόφου, ο ξηρός χειμώνας μετά την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού άφησε το τόξο των πόλεων κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου από το Περπινιάν έως τη Νίκαια αντιμέτωπη με μία άνευ προηγούμενου κρίση νερού.
Οι αγρότες και οι αμπελώνες μάχονται για το νερό με τις κατασκηνώσεις, τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ που προσελκύουν τουρίστες. Οι Γάλλοι που ζουν εδώ μόνιμα γκρινιάζουν για τις πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες που καταναλώνουν πολύ περισσότερο νερό από τα συνηθισμένα σπίτια για να συντηρήσουν τους χώρους και τις πισίνες τους.
Πρόεδροι και βασιλιάδες
Ο δήμαρχος του Châteauneuf-Grasse κοντά στις Κάννες είπε στην εφημερίδα Liberation ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νερού το περασμένο καλοκαίρι ήταν «VIP, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών και των βασιλιάδων» – σε μια προφανή αναφορά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρώην βασιλιά του Βελγίου, που έχουν σπίτια εκεί.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι τον αποκαλούν «πόλεμο για το νερό» της ίδιας της Γαλλίας. Ο Richard Evence, ο νομάρχης — ή εκπρόσωπος του κράτους — στην περιοχή Var, το θέτει πιο διπλωματικά: «Υπάρχουν συγκρούσεις σχετικά με τη χρήση».
Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτή η περιοχή της νότιας Γαλλίας, η οποία έχει βιώσει δεκαετίες έντονης πληθυσμιακής αύξησης, μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αναπτυξιακή πορεία καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες υψηλότερα.
Οι άνθρωποι μετακομίζουν εδώ για να επιτύχουν το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού με πισίνα και κήπο για να απολαμβάνουν περισσότερες από 300 ημέρες ήλιου το χρόνο και η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τις κατασκευές.
Για να αντεπεξέλθουν, οι εννέα πόλεις προετοιμάζουν ένα σύστημα για την αποστολή ειδοποιήσεων γραπτών μηνυμάτων στους ανθρώπους για να τους προειδοποιήσουν εάν θα διακοπεί το νερό. Άλλοι περιορισμοί εφαρμόζονται σταδιακά, όπως η απαγόρευση του πλυσίματος των αυτοκινήτων και οι περιορισμοί στις ώρες που οι άνθρωποι μπορούν να ποτίζουν γκαζόν και κήπους.
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα