Πέρυσι μια Βρετανίδα σεναριογράφος-σκηνοθέτης παρουσίασε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία στο Φεστιβάλ των Καννών και το οικείο χρονικό μιας μοιραίας ευρωπαϊκής παραλίας την καθιέρωσε ως ένα συναρπαστικό νέο ταλέντο. Ακριβώς το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και φέτος. Ακριβώς όπως το «Aftersun» της Charlotte Wells ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες του 2022, έτσι το «How to Have Sex» της Molly Manning Walker είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες ταινίες του 2023.

Οι παραθεριστές στο πικάντικο δράμα ενηλικίωσης της κυρίας Γουόκερ είναι τρεις έφηβες μαθήτριες από το Λονδίνο που κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς τους γονείς τους. Είναι το είδος του πακέτου διακοπών που το αεροπλάνο σου προσγειώνεται στην Κρήτη στις τρεις το πρωί και πρέπει να περιμένεις ώρες δίπλα στην πισίνα για να μπεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σου. Όχι ότι αυτό εμποδίζει την πληθωρική τριάδα να προβλέπει, με μεγάλη ένταση, ότι πρόκειται να κάνουν «τις καλύτερες διακοπές όλων των εποχών». Το σχέδιό τους είναι απλό: Βάζουν τα πιο λιτά τους ρούχα, κατεβάζουν αρκετά σφηνάκια αλκοόλ και κατευθύνονται στα πολλά μπαρ και κλαμπ στον κεντρικό δρόμο των Μαλίων που απευθύνονται σε ομοϊδεάτες νεαρούς Βρετανούς.

Σαουδική Αραβία: Εισβάλλει στο Φεστιβάλ των Καννών

Τα Μάλια ως φόντο ξεσαλώματος

Η Emma (Enva Lewis) φαίνεται να είναι η πιο συγκρατημένη από την παρέα -κάτι που δεν λέει και πολλά- και η Skye (Lara Peake) η πιο λάγνα, ενώ η Tara (Mia McKenna-Bruce) είναι η ζωηρή ψυχή της παρέας. Είναι επίσης η μόνη από την παρέα που είναι παρθένα, και δέχεται αστειευόμενη αλλά επίμονη πίεση από τους συμμαθητές της να το αλλάξει αυτό πριν προλάβουν το αεροπλάνο για το σπίτι.

Καθώς αρχίζει ο ηδονισμός, το «How to Have Sex» θα μπορούσε να εκληφθεί για μια θορυβώδη αηδιαστική εφηβική κωμωδία, ένα γυναικείο συνοδευτικό κομμάτι του «The Inbetweeners». Οι θεατές κάποιας ηλικίας μπορεί κάλλιστα να αισθάνονται ότι τα θορυβώδη Μάλια είναι η κόλαση επί της γης.

Αλλά τα κορίτσια είναι τόσο ενθουσιασμένα από την ελευθερία τους, και από τα ποτήρια με τα μπλε κοκτέιλ, που μπορείτε να καταλάβετε γιατί μπορεί να τους φαίνεται σαν παράδεισος. Ακόμα και όταν τα κλαμπ είναι στα πιο εκκωφαντικά και χαοτικά τους, και τα κορίτσια στα πιο άγρια, η κυρία Γουόκερ τα αντιμετωπίζει με τεράστια συμπάθεια, σημειώνοντας τις λεπτές μετατοπίσεις της δυναμικής της εξουσίας μέσα στις φιλίες τους. Η McKenna-Bruce αξίζει να γίνει επίσης σταρ: Τα μάτια της, σε μέγεθος πιατάκι, προβάλλουν την ανασφάλεια και την αφέλεια πίσω από τη μηχανορραφική μαγκιά της ηρωίδας που υποδύεται, της Tara.

Δείτε το βίντεο

Στη συνέχεια, η ταινία γλιστρά ομαλά από την κωμωδία στο δράμα

Ένα πρωί μετά την απουσία της από το κοινό τους δωμάτιο στο ξενοδοχείο, η Τara παραδέχεται στις φίλες της ότι έκανε σεξ το προηγούμενο βράδυ. Συγκεκριμένα, έκανε σεξ σε μια παραλία, στη μέση της νύχτας, με ένα αγόρι που μόλις και μετά βίας γνώριζε ή συμπαθούσε. Η συνάντηση ήταν στα όρια του βιασμού.

Όπως αποδεικνύει μια επιδέξια, συγκλονιστική αναδρομή, ένα αγόρι μπορεί να ζητήσει τη συγκατάθεσή του δύο φορές, αλλά ένα κορίτσι μπορεί να είναι τόσο ψυχρό, φοβισμένο, κουρασμένο και δυστυχισμένο που το να μουρμουρίσει μια καταφατική απάντηση μπορεί να του φανεί πιο εύκολο από το να πει όχι. Η Tara βρίσκεται σε ένα περιβάλλον αφιερωμένο στην κραιπάλη και τη σαρκολαγνεία- οι σεξουαλικές επιθέσεις μοιάζουν σχεδόν αναπόφευκτες.

Το «How to Have Sex» θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τέτοια θέρετρα. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική προβολή στα σχολεία, στα γραφεία των ταξιδιωτικών εταιρειών και στα σπίτια των έφηβων κοριτσιών.

Αλλά είναι πολύ ζωντανό και πολυεπίπεδο για να απορριφθεί ως πραγματεία για ένα συγκεκριμένο θέμα. Τόσο προσεκτικά δομημένο όσο κάθε θρίλερ, αλλά και τόσο πιστευτό όσο κάθε ντοκιμαντέρ, η ταινία λάμπει από τις γνώσεις της κυρίας Γουόκερ.

Μετά τη ζοφερή νύχτα στην παραλία, για παράδειγμα, οι διακοπές συνεχίζονται κανονικά. Η Tara συνεχίζει να χορεύει και να διασκεδάζει και καταφέρνει να χαμογελάει ακόμα και όταν το αγόρι που έκανε σεξ μαζί της βρίσκεται στο δωμάτιο. Απλώς δεν ξέρει τι εναλλακτική έχει.

*Το «How to Have Sex» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη MUBI στην Αμερική και τη Βρετανία, αν και η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

*Με στοιχεία από economist.com

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι