Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη στο περασμένο Σάββατο για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας πιθανότατα μια καταστροφική χρεοκοπία για τη χώρα.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισαν 1,2% υψηλότερα την Παρασκευή. Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία τους θα περάσει από το Κογκρέσο και θα φτάσει στο γραφείο του προέδρου για υπογραφή.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο τζίρος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι αγορές είναι κλειστές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω εθνικών εορτών.

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι περίπου 9% χαμηλότερα φέτος, καθώς η άτονη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η επιθετική νομισματική σύσφιγξη της Federal Reserve επηρεάζουν τις προοπτικές της ζήτησης. Η ρωσική προσφορά ήταν επίσης ανθεκτική, ακόμη και αφού το έθνος είπε ότι θα μειώσει την παραγωγή, ενώ η εγχώρια επεξεργασία αργού έχει μειωθεί.

Η δυναμική της προσφοράς παραμένει στο επίκεντρο, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να επιδίδονται σε αντικρουόμενες δηλώσεις προσφάτως σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ+. Το πετρελαϊκό καρτέλ συνεδριάζει στη Βιέννη στις 3-4 Ιουνίου για να αποφασίσει για τα επίπεδα παραγωγής.

Δύο εβδομάδες ανοδικό σερί

Τη περασμένη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός έκλεισε με κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,7% για το Brent και 1,6% για το WTI. Είναι δεύτερη εβδομάδα που οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν ανοδικά στις διεθνείς αγορές.

Τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. «Νομίζω ότι όλοι είμαστε σε επιφυλακή εδώ ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής
Commodities |

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στο ράλι της τιμής του χρυσού - Ερμηνεύοντας τους αριθμούς

Στο επίκεντρο της ζήτησης για χρυσό και της εκτόξευσης της τιμής του βρίσκεται η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου