Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την Κυριακή μια δημοσιονομική συμφωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως την 1η Ιανουαρίου 2025 και δήλωσε ότι η συμφωνία είναι έτοιμη να περάσει στο Κογκρέσο για ψήφιση .

«Αυτή είναι μια συμφωνία που είναι καλά νέα για τον αμερικανικό λαό», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, μετά από ένα ακόμα τηλεφώνημα που είχε με τον Μακάρθι για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε μια καταρχήν συμφωνία που έκλεισαν το βράδυ του Σαββάτου.

«Αποσύρει την απειλή της καταστροφικής χρεοκοπίας από το τραπέζι, προστατεύει ιστορική μας οικονομική ανάκαμψη», είπε ο Μπάιντεν.

Η συμφωνία, εάν εγκριθεί, θα αποτρέψει το ενδεχόμενο αθέτησης χρέους και έρχεται μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μπάιντεν και Ρεπουμπλικανών της Βουλής.

ΗΠΑ: Συμφωνία στο παρά πέντε για το χρέος

Ο δύσκολος δρόμος

Ωστόσο, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά: η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από ένα στενά διχασμένο Κογκρέσο πριν από τις 5 Ιουνίου, ημερομηνία μετά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει πει ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του.

«Προτρέπω σθεναρά και τα δύο σώματα να περάσουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αναμένει ο Μακάρθι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει η συμφωνία.

Διαφωνίες

Η συμφωνία έχει ήδη προκαλέσει τα πυρά των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών και των προοδευτικών Δημοκρατικών, αλλά ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι πιστεύουν ότι θα συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους και από τις δύο πλευρές.

Ο Μακάρθι νωρίτερα την Κυριακή προέβλεψε ότι θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των συναδέλφων του Ρεπουμπλικανών και ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις είπε ότι περίμενε την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Η συμφωνία θα ανέστειλε το όριο του χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025, θα περιορίσει τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025, θα ανακτήσει αχρησιμοποίητα κεφάλαια για την COVID, θα επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για ορισμένα ενεργειακά έργα και θα περιλαμβάνει επιπλέον απαιτήσεις εργασίας για προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για φτωχούς Αμερικανούς.

Το νομοσχέδιο των 99 σελίδων θα εγκρίνει περισσότερα από 886 δισεκατομμύρια δολάρια για δαπάνες για την ασφάλεια το οικονομικό έτος 2024 και πάνω από 703 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες εκτός ασφάλειας για το ίδιο έτος, χωρίς να περιλαμβάνονται ορισμένες προσαρμογές. Θα επιτρέψει επίσης αύξηση 1% για τις δαπάνες ασφάλειας το οικονομικό έτος 2025.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ επικρότησε τη συμφωνία και κάλεσε τη Γερουσία να ενεργήσει γρήγορα για να την εγκρίνει χωρίς περιττή καθυστέρηση μόλις περάσει από τη Βουλή.

Απειλές

Μέλη του σκληροπυρηνικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών για την Ελευθερία δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ψήφιση της συμφωνίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή που αναμένεται την Τετάρτη.

«Θα προσπαθήσουμε», είπε σε tweet ο εκπρόσωπος Chip Roy, εξέχον μέλος της Ομάδας Freedom Caucus.

Ο Μακάρθι απέρριψε τις απειλές εντός του κόμματός του, λέγοντας ότι «πάνω από το 95%» των Ρεπουμπλικανών της Βουλής ήταν «συντριπτικά ενθουσιασμένοι» με τη συμφωνία.

«Πρόκειται για ένα καλό ισχυρό νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών», είπε ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. «Θα έχετε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να μπορούν να το μεταφέρουν στον πρόεδρο».

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49. Αυτά τα στενά περιθώρια σημαίνουν ότι οι μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο εάν αντιταχθούν οι σκληροπυρηνικοί σε ένα ή και στα δύο κόμματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας