Πάνω από 2% είναι οι απώλειες στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, σήμερα, ο οποίος υποχώρησε σε νέο χαμηλό για το 2023, παρασύροντας όλες τις αγορές της Ασίας.

Ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,75% και εισήλθε σε έδαφος bear market, καθώς ο τελευταίος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης της Κίνας διολίσθησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο στο 48,8, πιο απότομη συρρίκνωση από το 49,2 του Απριλίου.

Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν επίσης όλες χαμηλότερα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 0,68% και τον Shenzhen Component κατά 1%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε από το υψηλό 33 ετών και σημείωσε πτώση 1,41% για να κλείσει στις 30.887,88 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 1,32% στις 2.130,63 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,64% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίασή του στις 7.091,3 μονάδες, καθώς ο σταθμισμένος πληθωρισμός της χώρας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 6,8%. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας αντέστρεψε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έχασε 0,28%, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,54%.

Ο καταλύτης Κίνα

Στα μάκρο της ημέρας, η επίσημη μέτρηση της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 48,8, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση – και απέχει από την εκτίμηση του 49,4 που προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters.

Μια αδύναμη ένδειξη σε αυτό το μεταποιητικό μέτρο “ήταν ένας σταθερός πρόδρομος για χαλάρωση της πολιτικής”, ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley. “Εάν η ανάπτυξη δεν επιταχυνθεί επαρκώς για να μειωθεί το κενό παραγωγής, ο κίνδυνος κοινωνικής σταθερότητας μπορεί να αυξηθεί και τελικά να προκαλέσει πιο ουσιαστική τόνωση”, ανέφεραν.

Λιανικές πωλήσεις σητν Ιαπωνία

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η τελευταία μέτρηση είναι επίσης μια απότομη πτώση από την αύξηση 7,2% που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο και απέχει σημαντικά από τις εκτιμήσεις για 7% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης