Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη πτώση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος την Τετάρτη.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η δημοσίευση από την ΕΚΤ της Επισκόπησης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μαΐου, η οποίαν τονίζει ότι οι προοπτικές σταθερότητας της ευρωζώνης παραμένουν εύθραυστες στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, που οδήγησε στην κατάρρευση αρκετών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS .

ΕΚΤ: H χρηματοοικονομική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη

Αν και διαπιστώνει ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν προκαλεί ανησυχία στη ζώνη του ευρώ, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις να αποδεικνύονται αποτελεσματικές, η ΕΚΤ αναφέρει ότι είναι «πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και των προοπτικών ρευστότητας για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ».

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν δυναμικά το 2023, δεδομένης της πτώσης των τιμών της ενέργειας, του ανοίγματος της Κίνας και της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της οικονομίας της ευρωζώνης – οδηγώντας τις αποτιμήσεις των μετοχών κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους, τόνισε η ΕΚΤ.

ΕΚΤ:Ποια είναι η νέα απειλή για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης [γραφήματα]

Αυτό αντιστράφηκε απότομα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, καθώς ο επιθετικός τόνος από τις κεντρικές τράπεζες και η τραπεζική αναταραχή προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ο ντε Γκίντος υποστήριξε είπε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.

«Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες και αν κοιτάξετε, για παράδειγμα, τα ασφάλιστρα κινδύνου, είναι αρκετά συμπιεσμένα, οπότε σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα αναφορικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση των αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επιπλέον ότι υπάρχουν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα από τυχόν αστάθεια σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εύθραυστες οικονομίες

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ, οι προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ παραμένουν εύθραυστες.

Ενώ οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, επισημαίνεται ότι οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και Δημόσιων Οικονομικών. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής , θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη μείωση των τιμών των ακινήτων, μετοχών και ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή