Ακριβότερο θα πληρώνουν από την Πέμπτη το ηλεκτρικό ρεύμα οι Ουκρανοί, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα.

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» για εκταμίευση δανείου 900 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Το προηγούμενο διάστημα, οι συχνές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στέρησαν σε εκατομμύρια ανθρώπους το ρεύμα και τη θέρμανση κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου το 50% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας υπέστη ζημιές.

«Η Ουκρανία επέζησε από τον πιο περίπλοκο χειμώνα στην ιστορία της εν μέσω μαζικών ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό σύστημα. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εκστρατεία επισκευής της ενεργειακής υποδομής από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.

«Το μέγεθος των ζημιών και των απωλειών είναι σημαντικό. Η αύξηση των τιμολογίων είναι η συμβολή στη διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον πληθυσμό θα διπλασιαστούν σχεδόν στα 2,64 γρίβνα (0,0715 δολάρια) ανά κιλοβατώρα από την 1η Ιουνίου.

Οικονομική και ενεργειακή φτώχεια

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, το Κίεβο είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα ποσοστά φτώχειας έχουν εκτοξευθεί, με πολλούς Ουκρανούς να χάνουν τις δουλειές τους και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για ασφαλέστερες περιοχές και να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος ζωής.

«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις θα είναι το ίδιο συστηματικές κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης όπως τον περασμένο χειμώνα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους για την ανανέωση και την υπεράσπιση των εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.

Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου εκτίμησε ότι οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας ήταν περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον φετινό Απρίλιο.

Ειδικοί και μηχανικοί στον τομέα της ενέργειας εργάζονται για τη μετακίνηση ορισμένων ενεργειακών εγκαταστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το έδαφος για την προστασία τους από επιθέσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια