Το ποσό των  250 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης πρόκειται να διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες, όπως από την ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία και τις πλημμύρες στην Ιταλία, υπό τον όρο ότι οι περιστάσεις το δικαιολογούν.

Το παραπάνω μετέφερε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, επισημαίνοντας ότι άκουσε «φωναχτά και καθαρά» τα αιτήματα για αυτές τις χώρες, διευκρινίζοντας όμως, ότι οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να μελετούν πώς να διανείμουν αυτά τα κονδύλια από το αποθεματικό κρίσης σε όλες τις χώρες που έχουν υποστεί ακραία καιρικά φαινόμενα, αν και η μεθοδολογία δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

ΕΕ: «Εργαλείο» για τη γεωργία, η έρευνα και η καινοτομία

Είχε προηγηθεί η δήλωση της πορτογαλικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, στην οποία αυτές οι τέσσερις χώρες ζήτησαν να ενεργοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης της ΚΑΠ για να στηρίξει τους αγρότες που έχασαν τις καλλιέργειές τους λόγω ξηρασίας ή πλημμύρας σε περίπτωση Ιταλία.

Πριν ο Επίτροπος εκφράσει τη θέση των Βρυξελλών και αφού ακούσει τα επιχειρήματα των τεσσάρων κρατών μελών, δώδεκα χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – πήραν τον λόγο για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς των εταίρων τους: Γερμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία , Κύπρος, Ιρλανδία, Ελλάδα και Μάλτα.

Διαφορετικού τύπου κρίσεις

«Ετοιμάζουμε την πρόταση με βάση τα βασικά μας κριτήρια, που είναι η κατανομή των άμεσων πληρωμών, αλλά με κάποιες αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες χώρες έχουν βαθύτερες κρίσεις από άλλες», τόνισε.

Σε αυτές τις γραμμές, ο Wojciechowski επεσήμανε «διαφορετικού τύπου κρίσεις» στα κράτη μέλη, εκτός από την ξηρασία στην Πορτογαλία και την Ισπανία και τις πλημμύρες στην Ιταλία, όπως τα προβλήματα στον γαλακτοκομικό τομέα στη Λετονία και τη Λιθουανία ή την «περίπλοκη κατάσταση» στο Βέλγιο με την παραγωγή μήλων.

Οι τέσσερις επηρεαζόμενοι εταίροι ζητούν επίσης από τις Βρυξέλλες μια σειρά από «διοικητικά» μέτρα, όπως «παρεκκλίσεις και ευελιξίες» στην εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων ΚΑΠ, επίσης σε άμεσες πληρωμές, στα επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών, στο πρόγραμμα οίνου και στο καθεστώς των αμπελοκαλλιεργειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ζήτησαν αύξηση των ποσοστών προπληρωμής σε τουλάχιστον 70% στην περίπτωση των άμεσων πληρωμών και σε τουλάχιστον 85% στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

Σε αυτά τα θέματα, ο Επίτροπος για τη Γεωργία ήταν επίσης «ανοιχτός» να τα εξετάσει και διευκρίνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του τμήματός του να «αναλύσουν» τους ισχυρισμούς των τεσσάρων κρατών μελών «να εγγυηθούν ότι οι επηρεαζόμενοι παραγωγοί μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τη δραστηριότητά τους».

Τι υποστήριξε η Ελλάδα

Την κατανόηση στις ανησυχίες των τεσσάρων κρατών μελών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία και έντονες πλημμύρες, ένα θέμα που αποτελεί συχνό πρόβλημα των μεσογειακών χωρών και απασχολεί πολύ και την Ελλάδα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ιωάννης Γκίκας.

Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό της χώρας μας για την πύκνωση των εναλλαγών ακραίων καιρικών φαινομένων. Επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας ότι η ευελιξία στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι αναγκαία.

Τέλος, τόνισε ότι η χρήση του γεωργικού αποθεματικού θα πρέπει να αποφασίζεται κατά προτεραιότητα για τέτοιου είδους σοβαρά, έκτακτα προβλήματα που επιφέρουν μείωση στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική αυτονομία της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO