Έτοιμος να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τα μέσα του έτους, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για βασικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γεωγραφικών ονομάτων που διεκδικεί η Ευρώπη, δηλώνει ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας.

PwC: Στη δίνη σκανδάλου διαρροής πληροφοριών από την κυβέρνηση της Αυστραλίας προς ιδιώτες

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια αγορά 450 εκατομμυρίων ανθρώπων και ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Don Farrell, ο οποίος θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Έχω καταστήσει σαφές ότι η Αυστραλία δεν θα υπογράψει μια συμφωνία μόνο και μόνο για χάρη της», δήλωσε ο Farrell σε ομιλία του την Πέμπτη στο National Press Club στην Καμπέρα, προσθέτοντας ότι η χώρα του χρειάζεται «νέες ουσιαστικές αγορές» με πρόσβαση της Ευρώπης «στα ποιοτικά μας προϊόντα».

«Θα επιμείνουμε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν πέραν των μέσων του έτους», πρόσθεσε.

Προσπάθεια απεξάρτησης από την Κίνα

Η Αυστραλία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές αγορές για τους παραγωγούς της για να μειώσει την εξάρτηση από τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο, την Κίνα.

Μεταξύ των σημείων εμπλοκής σε μια συμφωνία με την ΕΕ είναι ότι η Ευρώπη επιδιώκει περιορισμούς στη χρήση ονομασιών προϊόντων όπως ο αφρώδης οίνος proseco, που η Ιταλία ισχυρίζεται ότι αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή.

Η Αυστραλία αντιτείνει ότι ο αφρώδης οίνος proseco παρασκευάζεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από Ιταλούς μετανάστες στην Αυστραλία, γεγονός που του προσδίδει πολιτιστική σημασία και εκεί.

«Αυτό δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο διατηρούν δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα τους», δήλωσε ο Farrell.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Αυστραλία να αποσύρει τον φόρο πολυτελών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή