Ραγδαία υποχώρηση παρουσιάζουν οι συναλλαγές με μετρητά στην Ελβετία την τελευταία πενταετία, ενδεικτική της τάσης εγκατάλειψης του φυσικού χρήματος σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που επικαλείται το Bloomberg περίπου το 36% των συναλλαγών πέρυσι πραγματοποιήθηκε με μετρητά, έναντι 43% το 2020 — όταν η πανδημία μαινόταν και 70% το 2017. Περίπου 33% ολοκληρώθηκε με χρεωστικές κάρτες, 13% με πιστωτικές κάρτες και 11% μέσω εφαρμογών πληρωμών για κινητά.

Τα μετρητά είναι τεράστιο θέμα στην Ελβετία. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, κάθε κάτοικος κατέχει 11.824$ σε χαρτονομίσματα και κέρματα, τα περισσότερα απ’ όλες τις οικονομίες. Είναι ενδεικτικό πως ομάδα πολιτών που ονομάζεται Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας συγκέντρωσε πρόσφατα περισσότερες από 130.000 υπογραφές για να κατοχυρωθεί συνταγματικά η χρήση φυσικού χρήματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει προληπτικά μέτρα ενάντια στη διάδοση του ψηφιακού χρήματος, υποστηρίζοντας ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), Μάρτιν Σλέγκελ προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην αρχίσουν να γράφουν μοιρολόγια για λογαριασμούς και κέρματα. «Η μείωση της χρήσης μετρητών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά «Σε περισσότερες από μία στις τρεις πληρωμές χρησιμοποιούνται μετρητά — αυτή είναι μια ισχυρή δήλωση ότι ο πληθυσμός θέλει φυσικά χρήματα».

Τίποτα δεδομένο

Συνολικά 81 δισεκατομμύρια φράγκα (89 δισεκατομμύρια δολάρια) γραμμάτια και κέρματα κυκλοφορούσαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της SNB. Όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούνιο, το ποσό των μετρητών άρχισε να μειώνεται, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν το κόστος δανεισμού έπεσε κάτω από το μηδέν.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή πληρωμών, Twint γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ελβετία, με  περίπου 5 εκατομμύρια από τους 8,7 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να την χρησιμοποιούν. Επίσης, έρευνα της SNB έδειξε πως το ποσοστό των κατοίκων στην Ελβετία που έχουν εγκατεστημένη μια εφαρμογή πληρωμής στα τηλέφωνά τους αυξήθηκε κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την έρευνα της SNB.

Ενώ η SNB παραμένει ουδέτερη σχετικά με τους τρόπους πληρωμής που χρησιμοποιούν οι Ελβετοί πολίτες, ο Σλέγκελ σημείωσε πως η χρήση μετρητών ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια «πτωτική πορεία» εάν περισσότεροι άνθρωποι αποφασίσουν να μην το χρησιμοποιήσουν πια, αυξάνοντας το μοναδιαίο κόστος των χρηματικών logistics. «Τα μετρητά είναι ένα σύστημα που λειτουργεί καλά, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή