Το πρώτο βήμα για την είσοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γίνεται σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διάθεση του 30% σε επενδυτές Και μάλιστα προεκλογικά, γεγονός που δείχνει, όπως ερμηνεύουν αναλυτές, και τη βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ψηλότερα από το 2019 συνεχίζει να πετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σήμερα, λοιπόν, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ μνημόνιο συναντίληψης για τη διάθεση του 30% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι μέτοχοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραστούν εκπρόσωποι του Υπερταμείου που κατέχει το 25%, του κανδικού fund PSP που ελέγχει το 40% και του ομίλου Κοπελούζου ο οποίος έχει το 5%.

Με βάση το πλάνο από το 30% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, το 20% θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς και το 10% θα αποκτήσει το καναδικό fund με ένα premium επί της τιμής.

Η αποτίμηση

Όπως αναφέρουν πηγές, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ αποτιμάται σε περίπου 800 εκ. ευρώ με 1 δις. ευρώ.

Οι επιδιώξεις του ΤΑΙΠΕΔ με τη συγκεκριμένη επιλογή αξιοποίησης των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ είναι:

  1. Να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη από το success story του «Ελ. Βενιζέλος». Το 2019 ο αριθμός των επιβατών εκτινάχθηκε στα 24 εκατομμύρια, το 2022 ανέκαμψε μετά την πανδημία και έφτασε στα 23 εκατομμύρια και οι προβλέψεις μιλούν για 30 εκατομμύρια επιβάτες τα επόμενα χρόνια.
  2. Να ενισχυθεί η εγχώρια κεφαλαιαγορά. Κάτι το οποίο αποτελεί στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης.
  3. Να αντληθούν κεφάλαια που θα υπηρετήσουν το σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών