Έναν από τους αγαπημένους της αγοράς, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, θέλουν οι πληροφορίες να επιλέγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της νέας του κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους επενδυτές μετά τις εκλογές, την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπέει.
Ερντογάν: Αυτή είναι η περιουσία του – Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του
Ο Σιμσέκ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θα έχει υπεραρμοδιότητες, καθώς θα είναι υπεύθυνος για όλο το φάσμα της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο.
Η αγορά υποδέχθηκε θετικά την είδηση, καθώς μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση του τούρκου προέδρου, η λίρα ανέκτησε μέρος της αξίας που έχει απωλέσει, για να σημειώσει και πάλι πτώση στην πορεία, ενώ CDS, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας, τα επόμενα πέντε χρόνια, μειώθηκε περίπου κατά 10 μονάδες βάσης στις 570 μονάδες βάσης.
Γιατί αυτόν;
Η συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν φαίνεται να «καλμάρει» τους επενδυτές οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι τη νέα εκλογική του νίκη, όπως αποτυπώθηκε στη βουτιά της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη μετεκλογική του ομιλία δεσμεύτηκε να συστήσει «μια οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία» που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο Σιμσέκ, από τα στρατηγικά στελέχη της Merrill Lynch, έχει κερδίσει τον σεβασμό των επενδυτών για τη συνέπεια με την οποία υπηρετεί τις ορθόδοξες αρχές της οικονομίας, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν.
Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σισμσέκ επισκεπτόταν συχνά το Λονδίνο μαζί με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια, σε μια περίοδο κατά την οποία κατέβαλαν προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές οι οποίοι δεν φαίνονταν ικανοποιημένοι από τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.
Ο Σισμσέκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία