Στην τελική ευθεία μπαίνει το «Εξοικονομώ 2023» με στόχο η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει στις 12 Ιουνίου. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ως φορέας υλοποίησης του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με δύο διαδοχικές αποφάσεις καθόρισε τους αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος και το helpdesk υποστήριξης μηχανικών και ιδιοκτητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

«Εξοικονομώ»: Οι 10 απαραίτητες κινήσεις για να μην κοστίσει ακριβά

Ψηφιακή πύλη

Στόχος είναι η νέα ψηφιακή πύλη που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των πολιτών να είναι λειτουργική και να μη δημιουργούνται εμπλοκές στο πρόγραμμα, όπως στο παρελθόν, ενώ το helpdesk θα υποδέχεται και παράπονα για τυχόν καθυστερήσεις. Το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.

Επιδότηση θα δικαιούνται μόνο μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες καθώς λόγω του «πετσοκομμένου» προϋπολογισμού στα 300 εκατ. ευρώ (από 1,138 δισ. ευρώ του προηγούμενου «Εξοικονομώ 2021») οι πολυκατοικίες έμειναν εκτός προγράμματος. Ωστόσο αυξήθηκε το ανώτατο όριο των δαπανών (με ΦΠΑ) για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στις κατοικίες στις 28.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021»), καθώς ελήφθη υπόψη η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών. Γενικότερα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 220 ευρώ (από 200 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021») επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης, η εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η τοποθέτηση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home) κλπ.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2020, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν θα είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), θα πρέπει να έχει εκδοθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα. Δεκτά γίνονται και παλαιότερα ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μεταξύ της 27ης.11.2017 και 1ης /02/2020, όπως επίσης και μελέτες ή εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ της 1ης /02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Επίσης θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να έχει καταταχθεί βάσει του πρώτου ΠΕΑ σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb). Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Ποιοι αποκλείονται

Δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης όπως τα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021», «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους». Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής, τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%), το εισόδημα (14%), οι βαθμοημέρες, οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ (7%), η ενεργειακή κλάση (5%), και η παλαιότητα κατασκευής (3%). Οι ωφελούμενοι με εγκεκριμένες αιτήσεις στους οριστικούς πίνακες θα πρέπει να δηλώνουν το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια, δάνειο), με το οποίο επιθυμούν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου. Ειδικότερα:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη