Η Ρωσία θα επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση προς τη συνθήκη New START, αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει την «εχθρική στάση» της έναντι της Μόσχας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα σταματήσουν να παρέχουν στη Ρωσία μερικές ενημερώσεις που απαιτούνται βάσει της συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών, περιλαμβανομένων επικαιροποιήσεων για τους πυραύλους τους και τις τοποθεσίες εκτόξευσής τους, για να απαντήσουν με τον τρόπο αυτό στις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις» της συμφωνίας εκ μέρους της Μόσχας.

Ιρανικά ΜΜΕ: Ο IAEA επέλυσε πυρηνικά ζητήματα που υπήρχαν με τη χώρα

Παρά τα οποιαδήποτε αντίμετρα

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η κίνηση δεν προκάλεσε έκπληξη στη Μόσχα και η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συνθήκη New START ισχύει παρά τα οποιαδήποτε αντίμετρα.

«Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μέτρα ή αντίμετρα από την πλευρά των ΗΠΑ, η απόφασή μας να αναστείλουμε τη Συνθήκη START είναι ακλόνητη», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Και η δική μας προϋπόθεση για να επιστρέψουμε σε μια πλήρως λειτουργική συνθήκη είναι να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη θεμελιωδώς εχθρική στάση τους έναντι της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Οχι πολύ υπεύθυνο»

Eν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC πως δεν εκλαμβάνει την απόφαση του ομολόγου του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New Start ως ένδειξη ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και τη χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Είναι μεγάλο λάθος να το κάνεις αυτό. Οχι πολύ υπεύθυνο. Αλλά δεν το εκλαμβάνω ως ένδειξη ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Μιούιρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα