Ζούμε σε έναν τελείως περιθωριακό κόσμο. Ενώ γύρω μας όλα αλλάζουν, εμείς πολεμάμε σε χθεσινές μάχες με περασμένους αντιπάλους. Οι πρόσφατες εκλογές αλλά και η εκστρατεία για τις επερχόμενες δείχνουν πως αδυνατούμε να καταλάβουμε σε τι εποχή βαδίζουμε. Σκληρές μάχες διεξάγονται για την πρωτοκαθεδρία της Δεξιάς ή της Αριστεράς όταν η κοινωνία πλέον δεν νοιάζεται, ενώ αγωνιά για το μέλλον και για την πραγματικότητα που ξανοίγεται μπροστά της. Με την εξαίρεση ίσως σε κάποιο βαθμό της ΝΔ, τα υπόλοιπα κόμματα αδυνατούν να συλλάβουν πού ακριβώς βρισκόμαστε και τους κινδύνους που μας περιβάλλουν. Το τεχνολογικό μέλλον βρίσκεται ήδη δίπλα μας. Είμαστε σε θέση να συμπορευθούμε μαζί του;

Η εποχή πλέον της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη φθάσει στη ζωή μας. Τα λεγόμενα chatbots της εταιρείας Οpenai (Οpen Artificial Intelligence), που χρησιμοποιούν τεχνολογίες μοντέλων μακράς γλώσσας (long language models – llm) ξεκίνησαν παντού τον περασμένο Νοέμβριο (2022). Σήμερα πλέον σχεδόν κάθε ημέρα έρχονται στο προσκήνιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Τραγούδια φτιαγμένα από ψεύτικους εκτελεστές έχουν αφήσει άφωνη τη μουσική βιομηχανία. Προγράμματα που δημιουργούν μόνα τους βίντεο από γραπτά κείμενα είναι κάθε ημέρα και περισσότερα. Πολύ σύντομα καταναλωτικά προϊόντα όπως το Expedia, το Insracart και το IpenTable θα συνδέονται καλωδιακά με το Openai επιτρέποντας στον καταναλωτή να παραγγέλνει φαγητό ή να κανονίζει ταξίδια γράφοντας ένα κείμενο σε ένα κουτί. Εύκολα πλέον, διατυπώνοντας απλά σωστές ερωτήσεις, προμηθεύεσαι ολοκληρωμένες μελέτες, άρθρα ή και βιβλία γραμμένα ειδικά για εσένα!

Υπάρχουν μελέτες και εκτιμήσεις που προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη σε αστρονομικά επίπεδα λόγω της ΤΝ. Η Goldmsn Sachs λ.χ. εκτιμά πως η υιοθέτηση σε ευρεία κλίμακα της ΤΝ μπορεί να αυξήσει κατά 7% ή σχεδόν κατά 7 τρισ. δολ. το παγκόσμιο ετήσιο εθνικό προϊόν σε βάθος 10 ετών. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εντούτοις κάνουν πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις. Οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν τελευταία λίγο. Οι αγορές υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί δεν θα έχουν σοβαρή άνοδο για τα επόμενα 30-50 χρόνια. Το γεγονός είναι πως οι πρόοδοι στην τεχνολογία έχουν θετικά γενικά οικονομικά ξεσπάσματα. Μόνο που αυτά εξαρτώνται και από άλλες παράλληλες εξελίξεις. Η βιομηχανική επανάσταση δεν συνέβη μόνο λόγω μηχανών αλλά και επειδή την ίδια εποχή αξιοποιήθηκε ο άνθρακας, θεσμοθετήθηκαν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αναδείχθηκε η σημασία των επιστημονικών ανακαλύψεων και κατοχυρώσεων κ.ά.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας. Πόσοι από τους σημερινούς εργαζόμενους θα βρεθούν χωρίς σταθερό εισόδημα; Στελέχη της Openai εκτιμούν ότι το 80% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα δουν το 10% της δουλειάς τους να γίνεται από την ΤΝ. Οι νομικές υπηρεσίες, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τα λογιστικά γραφεία θα υποστούν μεγάλες εργασιακές ανατροπές. Επαγγέλματα δεν αντικαθίστανται όμως απλά λόγω ΤΝ. Δάσκαλοι, οδηγοί τρένων, traffic controlers κ.λπ., υπάρχει κοινωνική αντίδραση για την εξαφάνισή τους. Και ο νέος διαθέσιμος χρόνος θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα με καινοτόμες ειδικότητες.

Πού είναι η κουβέντα γι’ αυτά στον ελληνικό δημόσιο διάλογο;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Data literacy: Μια μόνιμη πρόκληση
Opinion |

Data literacy: Μια μόνιμη πρόκληση

Πέρα από τον οικονομικό αλφαβητισμό, στη σημερινή πραγματικότητα, η ικανότητα των ανθρώπων να κατανοούν και να διαχειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό τα δεδομένα αποτελεί μια αναγκαία Ιδιότητα στον εργασιακό χώρο. Για να επιτευχθεί, όμως, το data literacy και να οικοδομηθεί η αντίστοιχη κουλτούρα, οι ηγέτες οφείλουν να γνωρίζουν τι σημαίνει, ποια είναι η αξία του και να καθιερώσουν μία «κοινή γλώσσα» επικοινωνίας και μάθησης.