Ανώτεροι αξιωματούχοι από ορισμένες από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters. Υπογράμμισαν επίσης ότι τέτοιες συναντήσεις οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άνριλ Χέινς, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που παραβρέθηκαν, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ινδική πηγή αποκάλυψε ότι συμμετείχε επίσης ο Σαμάντ Γκοέλ, επικεφαλής της υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών στο εξωτερικό της Ινδίας.

Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Κίνα – Τι επιδιώκει η αμερικανική διπλωματία

«Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή σκιώδη ατζέντα», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων. «Δεδομένου του φάσματος των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φεστιβάλ εμπορικής τέχνης, αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων.

«Υπάρχει ένας ανείπωτος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ότι μπορούν να μιλήσουν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού».

Και οι πέντε πηγές που αποκάλυψαν τις συναντήσεις αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Επωφελείς» συναντήσεις

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είπε ότι ενώ παρευρέθηκαν στον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους».

«Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) επωφελής».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν αυτό που ονομάζεται δίκτυο Five Eyes για να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και οι αξιωματούχοι πληροφοριών τους συναντώνται συχνά.

Οι μεγαλύτερες συναντήσεις της κοινότητας πληροφοριών είναι πιο σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

Κανένας Ρώσος εκπρόσωπος δεν ήταν παρών, είπε μια από τις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Volodymr V. Havrylov, ήταν στο Διάλογο Shangri-La, αλλά είπε ότι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση πληροφοριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα