Μετά από μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας την περασμένη Παρασκευή, την ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας αλλά και την έναρξη της «ήσυχης περιόδου» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της 13-14 Ιουνίου, οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να έχουν μια «ανάπαυλα στις συγκινήσεις τους».

Όπως επισημαίνει το Finance Yahoo οι επενδυτές «που διαβάζουν τα φύλλα τσαγιού» της Fed βλέπουν τώρα την κεντρική τράπεζα να σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων σε δύο εβδομάδες, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για την απασχόληση Μαΐου αποδεικνύει ότι η δουλειά της Fed δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, τις περισσότερες από τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά των εταιρειών, τα κέρδη θα συνεχίσουν να μειώνονται με τα αποτελέσματα από το αγαπημένο GameStop των meme stock να λειτουργούν ως αποκορύφωμα.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της εβδομάδας, με τον κατασκευαστή iPhone να αποκαλύπτει τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας, μεταξύ άλλων αναβαθμίσεων στη σειρά προϊόντων του.

Την περασμένη εβδομάδα, και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν άνοδο άνω του 3% με τον Nasdaq Composite να επιταχύνει και πάλι τα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 4%.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ο Nasdaq Composite έχει σημειώσει άνοδο 26,5%, ο S&P 500 11,5% και ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε μόλις λιγότερο από 2%.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση της περασμένης εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022, με την ομάδα του Bespoke Investment Group να σημειώνει την Παρασκευή ότι ο δείκτης αναφοράς είναι πλέον αμετάβλητος σε βάση συνολικής απόδοσης από την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο του 2022.

Την Παρασκευή, οι θέσεις εργασίας του Μαΐου έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ενώ τα κέρδη θέσεων εργασίας αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για καθέναν από τους δύο τελευταίους μήνες. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% τον περασμένο μήνα, ενώ τα μισθολογικά κέρδη μειώθηκαν στο 4,3% τον περασμένο χρόνο.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Με τους επενδυτές να εμφανίζονται σίγουροι για το επόμενο βήμα της Fed, ο ντόρος που γίνεται γύρω από τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε τις αγορές υψηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Έρευνα από την Bank of America έδειξε ότι οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας τον Μάιο με τον πιο επιθετικό ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021. Και δεν περιορίζονται όλοι στη Nvidia.

Το τελευταίο όνομα που εμφανίστηκε στο ράλι της AI ήταν MongoDB η οποία είδε τη μετοχή της να κερδίζει σχεδόν 30% την Παρασκευή, όπως σημείωσε ο CEO Dev Ittycheria στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας: «Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύουν το επόμενο σύνορο της ανάπτυξης λογισμικού».

Αλλά ο αναλυτής μετοχών της Jefferies, Andrew Uerkwitz, υποστήριξε σε σημείωμά του ότι η φράση για την τεχνολογία αυτή την εβδομάδα θα είναι XR, όχι AI, με την Apples να αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της ακουστικό τη Δευτέρα σε αυτό που ο Uerwkitz είπε ότι θα μπορούσε να είναι «μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην πρόσφατη ιστορία της Apple».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές