Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, λόγω των αρνητικών προσδοκιών για τη Γερμανία που μετατρέπεται στο «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Ο δείκτης της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Sentix, που μετρά εάν οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ή επιφυλακτικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, υποχώρησε τον Ιούνιο στις -17 μονάδες, από -13,1 μονάδες τον Μάιο.

Γερμανία: Αρνητική ανάπτυξη το α’ τρίμηνο – Σε ύφεση η οικονομία

Ειδικότερα, ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στο -15,8 από -7,0, εγείροντας το ερώτημα αν η ύφεση έχει ήδη αρχίσει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Sentix.

«Μια ματιά στα στοιχεία της Sentix για τη μεγαλύτερη οικονομία δείχνει ξεκάθαρα ότι η αιτία της δυστυχίας στην Ευρωζώνη συνδέεται πιθανότατα με την αδυναμία της γερμανικής οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση. «Το μεγαλύτερο προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης παραμένει η Γερμανία».

Ύφεση

Η γερμανική οικονομία υποχώρησε σε ύφεση στις αρχές του 2023, αφού οι δαπάνες των νοικοκυριών, βασική πηγή ανάπτυξης της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης, υπέκυψαν στις πιέσεις του υψηλού πληθωρισμού, όπως έδειξε η εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας τον περασμένο μήνα.

Η γερμανική βιομηχανία είχε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, επωφελούμενη από τη χαλάρωση των περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών, αλλά οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώθηκαν πρόσφατα, περιορίζοντας τις εταιρείες στη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους αντί της επέκτασής τους.

Ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία τον Ιούνιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, στο -21,1, από -14,5 τον προηγούμενο μήνα.

«Όσο κι αν προσπαθεί ο (Γερμανός) ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, η ιστορία που γράφει δεν είναι ένα θετικό καλοκαιρινό παραμύθι», αναφέρει η έρευνα.

Η δημοσκόπηση σε 1.197 επενδυτές διεξήχθη μεταξύ 1-3 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή