Οι επιπτώσεις της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της στην αγορά πετρελαίου κράτησαν λίγο, όπως εξάλλου είχε συμβεί και την αιφνιδιαστική αντίστοιχη απόφαση  του ΟΠΕΚ+ τον περασμένο Απρίλιο: έτσι μετά τη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε στις τιμές του μαύρου χρυσού τη Δευτέρα, η αγορά κινείται σήμερα με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι ανησυχίες για την ζήτηση φαίνεται ότι κερδίζουν και πάλι έδαφος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 51 σεντς στα 76,20 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 54 σεντς στα 71,61 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent κέρδισε έως και 2,60 δολάρια τη Δευτέρα και το αμερικανικό αργό έως και 3,30 δολάρια, μετά την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή πετρελαίου κατά άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αγορά.

ΟΠΕΚ+: Ως το τέλος του 2024 το «ψαλίδι» στην παραγωγή – Επιπλέον περικοπές από τη Σαουδική Αραβία

Η εθελοντική περικοπή που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  η οποία διατηρεί τις μειωμένες ποσοστώσεις στην παραγωγή έως το 2024.

«Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σε πτωτική τροχιά και μπορούμε να δούμε ότι ορισμένες προηγμένες οικονομίες έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν σε ύφεση όπως η Γερμανία» σχολίασε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets.

Η Fed

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν τώρα να δουν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει ή θα διατηρήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τι θα δείξουν τα στοιχεία της Κίνας την Τετάρτη σχετικά με τη ζήτηση στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τα υψηλότερα επιτόκια από τη Fed θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας, αν και αρκετοί αναλυτές λένε ότι η κατανάλωση θα είναι ισχυρή.

Η ζήτηση εξακολουθεί να αναμένεται να είναι θετικός μοχλός της αγοράς μετά τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, με τις ΗΠΑ να μην βρίσκονται σε ύφεση και την Ευρώπη να τα πηγαίνει καλά, δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της Rystad Energy, Claudio Galimberti.

Και ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα COVID-19 που περιορίζει προσωρινά την κυκλοφορία, θα επανέλθει σύντομα, πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας προσπάθειας να στηριχθούν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται πτωτικά τους τελευταίους 10 μήνες, παρά τις παρεμβάσεις του ΟΠΕΚ στην
παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μειώσει την παραγωγή του. Αυτό είχε ως αποτελέσμα αρχικά να ανέβουν οι τιμές στα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, η άνοδος διήρκησε λίγο και μετά ακολούθησε νέα πτώση που έφερε τις τιμές και πάλι κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities