Μία σειρά από παράγοντες, όπως το άγχος, η μοναξιά, η ψευδαίσθηση του εύκολου κέρδους και η ευκολία με την οποία μπορούμε να παίξουμε μέσω του διαδικτύου, έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες για τον επίσημο τζόγο το 2022, στο αστρονομικό ποσό των 29 δισ. ευρώ ή στο 13,8% του Α.Ε.Π.

Την ίδια στιγμή, για άλλους λόγους, τα χρήματα που δαπανήσαμε για να προστατευθούμε από τους διάφορους κινδύνους το 2022, μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, ήταν μόλις 4,8 δισ. ευρώ.
Τέλος, στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.), έναν σημαντικό θεσμό αποταμίευσης που προσφέρει προστασία για την συνταξιοδοτική περίοδο, έχουν επενδυθεί συνολικά μόλις 1,83 δισ. ευρώ!

Ένα άλλο αρνητικό γεγονός που χαρακτηρίζει την χώρα μας αφορά την κυρίαρχη θέση της στον παγκόσμιο νόμιμο διαδικτυακό τζόγο!! Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της H2 Gambling Capital, τα ακαθάριστα έσοδα από τα διαδικτυακά παίγνια παγκοσμίως εκτιμάται στα 102 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Σε επίπεδο χωρών, οι 10 μεγαλύτερες αγορές αφορούν σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας. Η χώρα μας βρίσκεται στην δέκατη παγκόσμια θέση!!!

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως η μεγαλύτερη αγορά διαδικτυακού τζόγου στον κόσμο, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (12,48 δισ. δολάρια).

Με μικρή διαφορά ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (10,96 δισ. δολάρια), ενώ στην 3η θέση κατατάσσεται η Αυστραλία (6,55 δισ. δολάρια), συγκεντρώνοντας το μισό περίπου των ακαθάριστων εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με εξαίρεση τον Καναδά (2,55 δισ. δολάρια) που καταλαμβάνει την 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ,όλες οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας καταλαμβάνονται από χώρες της Ευρώπης και μάλιστα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιταλία (4,51 δισ. δολάρια) βρίσκεται στην 4η θέση, η Γαλλία (3,83 δισ. δολάρια) στην 5η, η Γερμανία (3,65 δισ. δολάρια) στην 6η, η
Σουηδία (2,10 δισ. δολάρια) στην 8η, η Ισπανία (1,60 δισ. δολάρια) στην 9η και η Ελλάδα 1,30 δις, δολάρια) στην δέκατη .

Είναι προφανές ότι σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα, με ένα ευάλωτο και υπερχρεωμένο κράτος, θα πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας μεταφέροντας πόρους από τον τζόγο, καθώς και από άλλες δαπάνες όπως το κάπνισμα, σε αποταμιευτικά ,ασφαλιστικά ή επενδυτικά σχήματα που θα μας προστατεύσουν από διάφορους κινδύνους, και ίσως τον μεγαλύτερο∙ τον κίνδυνο της μακροζωίας!

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως αξίζει τον κόπο!

Νικόλαος Δ. Φίλιππας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts