Μια επιτυχημένη σεζόν διένυσε φέτος το ελληνικό ακτινίδιο στην Ινδία, το οποίο κατέκτησε τις αγορές με την ποιότητα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την φήμη του προϊόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου 2023, το ελληνικό ακτινίδιο κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ποσότητες εισαγωγής στην ινδική αγορά, αμέσως μετά το ακτινίδιο Zespri της Νέας Ζηλανδίας. Παράλληλα, ο Ινδός καταναλωτής φαίνεται να προτιμά πρωτίστως το ελληνικό προϊόν.

Ακτινίδιο: Καταρρίπτει τα ρεκόρ στις εξαγωγές – Επιβεβαιώνει τη φήμη του παγκοσμίως

Ειδικότερα, τη φετινή σεζόν 2022/2023, όπως εξηγεί στο freshplaza ο Saurabh Tanwar, εκπρόσωπος ινδικής εισαγωγικής εταιρείας φρούτων, «για την Ελλάδα, η Ινδία φάνηκε να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά και το ελληνικό ακτινίδιο εκτιμάται περισσότερο εδώ σε σύγκριση με τα ιταλικά ακτινίδια. Βλέποντας αυτή την επιτυχία, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την εστίαση στην ινδική αγορά και την επόμενη σεζόν».

Το «μυστικό» της επιτυχίας

Η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίου από το Ιράν στην Ινδία, φαίνεται πώς ευνόησε το ελληνικό προϊόν. Όπως επισημαίνει ο Tanwar αν και τα ακτινίδια από το Ιράν έχουν απαγορευτεί τις δύο τελευταίες σεζόν, πολλοί Ινδοί εισαγωγείς εξακολουθούσαν να τα εισάγουν παράνομα. Όμως, «οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν τις ιρανικές αποστολές ακτινιδίων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες εξαγωγείς να στείλουν μεγαλύτερες ποσότητες στην Ινδία», εξηγεί.

Το ελληνικό ακτινίδιο έπρεπε όμως να ανταγωνιστεί και το ιταλικό ακτινίδιο, αλλά σύμφωνα με τον Tanwar, το ελληνικό προϊόν ήταν πιο ποιοτικό: «Μετά την απαγόρευση εισαγωγών ακτινιδίων από το Ιράν, οι εναλλακτικές επιλογές της Ινδίας ήταν η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Ελλάδα είχε την πιο επιτυχημένη σεζόν ποιοτικά και είχε και τις ποσότες, που απαιτεί η Ινδία. Επιπλέον, οι τιμές ήταν πολύ λογικές. Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να παράγει ποιοτικό προϊόν και οι τιμές μείνουν σταθερές τότε, η αγορά μας δεν θα απαιτήσει ποτέ ιρανικό ακτινίδιο στο μέλλον».

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 2 Ιουνίου 2023 οι αναγγελίες φορτίων, που έχουν καταχωρηθεί στο ΜΕΝΟ (τα στοιχεία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas) οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου προς την Ινδία έφτασαν τους 20.133 τόνους έναντι των 1.630 τόνων της αντίστοιχης περσινής σεζόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO