Σε τεχνική ύφεση βρισκόταν η οικονομία της Ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη, μετά από μειωμένες αναθεωρήσεις της ανάπτυξης τόσο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όσο και το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τέταρτο του 2022 και αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, αντίθετα με τις εκτιμήσεις της 16ηςΜαΐου για ανάπτυξη 0,1% και 1,3% αντίστοιχα.

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,4% φέτος στην Ελλάδα – Οριακά πάνω από τη στασιμότητα η Ευρωζώνη

Η Γερμανία

Η αναθεώρηση οφειλόταν κυρίως σε μια δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας που έδειχνε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν σε ύφεση στις αρχές του 2023.

Το ποσοστό της ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε επίσης στο -0,1% από προηγούμενη μέτρηση μηδέν. Οι αναθεωρήσεις επιβεβαίωσαν ότι η ευρωζώνη βρισκόταν επίσης σε τεχνική ύφεση.

Αυτό αναμενόταν προς τα τέλη του προηγούμενου έτους, καθώς η ευρωζώνη πάλευε με υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια που είχαν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν δείξει ότι είχε αποφύγει την ύφεση.

Μαζί με τη Γερμανία, το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης σε τριμηνιαία βάση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ολλανδία.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,1% , οι δημόσιες δαπάνες 0,3%  και τα αποθεματικά κατά 0,4 μονάδες από το τριμηνιαίο ΑΕΠ.

Οριακή ανάπτυξη

Επιπλέον, οιαναλυτές της  Deutche Bank βλέπουν οριακή ανάπτυξη 0,5% για την ευρωζώνη φέτος, υποβαθμίζοντας στο μισό τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς του 2024, στο 0,5% από 1% προηγουμένως. «Περιμένουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη μόνο από τα μέσα του 2024. Έως τότε, οι συνθήκες στασιμότητας που εμφανίστηκαν ευρέως στην Ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, θα συνεχιστούν», σημειώνουν.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, λόγω των αρνητικών προσδοκιών για τη Γερμανία που μετατρέπεται στο «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης.

Ο δείκτης της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Sentix, που μετρά εάν οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ή επιφυλακτικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, υποχώρησε τον Ιούνιο στις -17 μονάδες, από -13,1 μονάδες τον Μάιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση σημείωσε πτώση, υποχωρώντας στο -15,8 από -7,0, εγείροντας το ερώτημα αν η ύφεση έχει ήδη αρχίσει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Sentix.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή