Δεν εντυπωσιάζεται από τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους ο «γκουρού» των αγορών, Ρέι Ντάλιο, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη των ΗΠΑ να συνεχίσει να δανείζεται όλο και περισσότερα χρήματα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος MSN.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι η συμφωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ήταν «η καλύτερη που θα μπορούσε κανείς να περιμένει, αλλά όχι αρκετά καλή».

ΗΠΑ: Οι επιπτώσεις από την επιστροφή τους στις αγορές

Χαμηλή βαθμολογία

«Αντιμετώπιση του προβλήματος της προσθήκης υπερβολικού όγκου σε ένα σωρό χρέους που είναι ήδη πολύ μεγάλο: Βαθμός Δ», πρόσθεσε. «Δεν θα έχει μεγάλη διαφορά».

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι δήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι συμφώνησαν να αναστείλουν το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025.


Εάν η συμφωνία τους περάσει από το Κογκρέσο, υπόσχεται να αποτρέψει μια δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει πραγματικό όριο χρέους»

Ωστόσο, οι νομοθέτες έχουν ενεργήσει 78 διαφορετικές φορές για να αυξήσουν ή να επεκτείνουν τα όρια δανεισμού από το 1960, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – και αυτό ώθησε τον Ντάλιο να κατηγορήσει την ίδια την έννοια του ανώτατου ορίου χρέους στο παρελθόν.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικό όριο χρέους γιατί αυτό που ονομάζεται όριο χρέους δεν περιορίζει ποτέ στην πραγματικότητα το χρέος», είχε καυτηριάσει τον Ιανουάριο.

«Είναι μια φάρσα που λειτουργεί σαν ένα σωρό αλκοολικοί να γράφουν νόμους για να επιβάλουν τα όρια κατανάλωσης αλκοόλ», πρόσθεσε ο μεγαλοεπενδυτής. «Όταν επιτευχθεί ένα όριο, κάνουν μια διαπραγμάτευση που εξαλείφει προσωρινά το όριο που τους επιτρέπει να έχουν στην επόμενη κατανάλωση αλκοόλ, και αυτό είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ».

Παρόλα αυτά, ο Ντάλιο επαίνεσε τους Μπάιντεν και Μακάρθι, επικροτώντας την ικανότητά τους να βρουν κοινό έδαφος για μια συμφωνία παρά την αντίθεση των κομμάτων τους.

«Οι μετριόφρονες επιβλήθηκαν των εξτρεμιστών», έγραψε. «Αυτό είναι μεγάλο πράγμα».

Ο θρυλικός επενδυτής πρόσθεσε επιπλέον, ότι η διετής παράταση ήταν μια «λογική» πολιτική, γιατί θα αποτρέψει την εκ νέου ανάφλεξη μιας συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους κατά τον εκλογικό κύκλο του 2024.

To tweet του Ντάλιο

Είναι μόνο η αρχή της «κρίσης χρέους»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον «πεισματικά υψηλό πληθωρισμό μαζί με αυξημένα πραγματικά επιτόκια», μιλώντας στο συνέδριο Bloomberg Invest στη Νέα Υόρκη . «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας καθυστερημένης, μεγάλου κύκλου κρίσης χρέους», δήλωσε ο Ντάλιο.

Εκτιμά, ότι ενώ τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ υψηλότερα, η οικονομία θα χειροτερέψει και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαμάχες στο εσωτερικό των ΗΠΑ .

«Οταν δημιουργείς τόσο μεγάλο χρέος και παράλληλα υπάρχει έλλειψη αγοραστών, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα», τονίζει. « Υπάρχουν πολλά μεγάλα funds που έχασαν χρήματα σε κρατικά ομόλογα, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την μείωση του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Tέλος, ο Ντάλιο αναφέρθηκε και σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο που επηρεάζει την κρίση χρέους, και αυτό είναι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή