Η 56η ετήσια κοινή συνεδρίαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα. Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση, η οποία αποτελεί κορυφαία στιγμή στο ημερολόγιο της CEB, φιλοξενείται φέτος από την Ελλάδα. Συγκεντρώνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικών, του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και της Ανώτατης Διοίκησης της Τράπεζας, στην Ελλάδα, μία από τις 42 χώρες μέλη της Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της CEB, η οποία δημιουργήθηκε το 1956, γεγονός που καθιστά την Τράπεζα, την παλαιότερη διακρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρώπης, με έμφαση στον κοινωνικό τομέα ανάπτυξης.

Η Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Ελένη Λουρή-Δενδρινού άνοιξε την κοινή συνεδρίαση με μια κεντρική ομιλία, στην οποία επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην κοινωνική αποστολή της CEB και εξέφρασε την προσδοκία της συμβολής της Τράπεζας στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, μεταξύ άλλων σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και χρηματοδοτήσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την υποδοχή της Ουκρανίας στην CEB ως το 43ο κράτος μέλος της, γεγονός το οποίο ο Διοικητής της Τράπεζας χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή. Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την αποκατάσταση της Ουκρανίας και Υπουργός Ανάπτυξης Υποδομών Oleksandr Kubrakov και ο Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Sergii Marchenko παρενέβησαν αμφότεροι στη συνάντηση της Αθήνας μέσω τηλεδιάσκεψης. Χαιρέτισαν την υποστήριξη της CEB και δήλωσαν ότι ανυπομονούν για την έναρξη των εργασιών στην χώρα τους, ιδίως για την ανοικοδόμηση της κοινωνικής στέγασης και την ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Η γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić επίσης υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία της τις χορηγίες που η Τράπεζα προσέφερε στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και το γεγονός ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της Τράπεζας 2023-2027 θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Ουκρανίας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, σε σύμπνοια με το Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Διοικητής της CEB Carlo Monticelli ολοκλήρωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ευχαριστώντας την Ελλάδα για τη θερμή υποδοχή της στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ως το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επισήμανε τα βασικά οικονομικά αποτελέσματα μιας επιτυχημένης χρονιάς για την Τράπεζα CEB το 2022, η οποία δημιούργησε πολλαπλά κοινωνικά οφέλη για μεγάλο αριθμό πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μια σειρά διεθνών κρίσεων πρσέδωσαν στην κοινωνική αποστολή της Τράπεζας CEB επιπρόσθετη επείγουσα σημασία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διοικητής Monticelli ευχαρίστησε θερμά τα κράτη μέλη για την αφοσιωμένη υποστήριξη και δέσμευσή τους, ιδιάιτερα όσο αφορά την ιστορική συμφωνία τους για το 2022 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης CEB.

Στα βασικά πρόσωπα της κοινής συνεδρίασης περιλαμβάνονταν επίσης η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEB Marinela Petrova και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CEB Miglė Tuskienė. Η κοινή συνεδρίαση συνεχίστηκε όλο το πρωί κεκλεισμένων των θυρών και ακολούθησαν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου Οικονομικών και του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών κατά τις οποίες εξετάστηκαν προς έγκριση οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων υποδομών.

Ομιλίες υψηλού επιπέδου

-Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Ελένη Λουρή-Δενδρινού
– Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić
– Ο διοικητής της CEB Carlo Monticelli
(οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Τράπεζας coebank.org)

Το βράδυ πριν από την κοινή συνεδρίαση, στις 8 Ιουνίου, το Βραβείο CEB για την Κοινωνική Συνοχή 2023, το οποίο αναδεικνύει έργα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, κέρδισε η ΜΚΟ Atina από τη Σερβία, για το έργο της για την αποκατάσταση και την υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών θυμάτων έμφυλης βίας και εμπορίας ανθρώπων, με επιλαχούσες επίσης τις ΜΚΟ την L’Outil en Main από τη Γαλλία και την ΜΚΟ Humana Nova από την Κροατία. Υπήρξαν περισσότερες από 100 συμμετοχές για το βραβείο.

Η ομιλία του Carlo Monticelli

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην 56η ετήσια κοινή συνεδρίαση της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), ο Διοικητής της CEB, κ. Carlo Monticelli, ευχαρίστησε τους Έλληνες οικοδεσπότες, ιδίως την Υπουργό κ. Λουρή που άνοιξε τη συνεδρίαση, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα οκτώ ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας.

Ο κ. Monticelli ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα πρόκειται  να υποδεχθεί το 43ο μέλος της μετά την πρόσφατη έγκριση του νόμου για την ένταξη από το ουκρανικό Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι η CEB προσβλέπει να συνεργαστεί μαζί με την Ουκρανία για να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει και να ξεπεράσει τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η ρωσική επίθεση, και τόνισε ότι η επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας αποτελεί την απόδειξη της εμπιστοσύνης της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ειδικότερα της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να προσφέρει η Τράπεζα για την ανοικοδόμηση και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ουκρανίας στον κοινωνικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Monticelli υπενθύμισε ότι η CEB μπόρεσε να βασιστεί στις ισχυρές οικονομικές και επιχειρησιακές επιδόσεις της το 2022, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την ταχεία κινητοποίηση των πόρων της Τράπεζας για την υποστήριξη των άμεσων αναγκών όσων διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έκδοση ομολόγων κοινωνικής ένταξης σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αξιοσημείωτες αυτές επιδόσεις επιβεβαίωσαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα της CEB.

Ο κ. Monticelli αναγνώρισε περαιτέρω την πρόοδο στην εφαρμογή του Στρατηγικού Πλαισίου της Τράπεζας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της CEB να στηρίξει τα μέλη της στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, στην προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στο «να μην αφήσει κανέναν πολίτη». Εξήγησε ότι η CEB σκοπεύει να παράσχει στοχευμένη στήριξη στους τομείς της κοινωνικής κατοικίας και της δημόσιας υγείας στην Ουκρανία ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση και συντονίζοντας με τους αρμόδιους εταίρους την κάλυψη των άμεσων αναγκών του ουκρανικού λαού, μεγιστοποιώντας παράλληλα συντονισμένη ανταπόκριση προς την χώρα. Υπογράμμισε επίσης ότι η CEB θα συνεχίσει να παραμένει ευέλικτη και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες όλων των κρατών μελών της, όπως έδειξε η ταχεία χρηματοδοτική ανταπόκριση για τη στήριξη της Τουρκίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Κλείνοντας, ο κ. Monticelli υπογράμμισε ότι μια σειρά από κρίσεις έδωσαν στην κοινωνική αποστολή της CEB νέα σημασία και ότι η συνεχής υποστήριξη από όλα τα μέλη, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της CEB, είναι απαραίτητη για να εκπληρώσει η CEB την εντολή της, δηλαδή να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και να συμβάλει σε ένα αισιόδοξο, πιο περιεκτικό και πιο ειρηνικό μέλλον για όλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους