Αύξηση κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ, ο οποίος αποτυπώνει τις εκτιμήσεις σχετικά με την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Έπειτα από συναπτούς μήνες αποκλιμάκωσης, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» που υπολογίζεται με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap ανήλθε στο 27,25% στις 31/5/2023 από 26,67% στις 28/4/2023. Σημειώνεται όμως ότι η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε φτάνοντας το 26,43% τον Μάιο του 2023 από 27,40% τον Απρίλιο του 2023.

Βέβαια, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,48%, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, ο οποίος παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη περίοδο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά την ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Παράλληλα, καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις και η απορρέουσα αβεβαιότητα που σχετίζονται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, καθώς η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών