Η Apple και η Amazon βρίσκονται αντιμέτωπες με αγωγή καταναλωτών μετά την προσφυγή σε αμερικανικό δικαστήριο με την κατηογρία ότι ουσιαστικά συνωμότησαν για να διογκώσουν τεχνητά την τιμή των iPhone και iPad που πωλούνται στην πλατφόρμα της Amazon

Σε σχετική του απόφαση, ομοσπονδιακός δικαστής στο Σιάτλ απέρριψε το αίτημα των δύο εταιρειών να μην προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι η «εγκυρότητα» της σχετικής αγοράς, ένα κεντρικό ζήτημα στις αντιμονοπωλιακές υποθέσεις, ήταν ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από σώμα ενόρκων.

Apple vs Meta: Η νέα κόντρα στον κόσμο της τεχνολογίας

Η αγωγή, που κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι μία μόνο από τις αρκετές που έχουν κατατεθεί εναντίον της Amazon και αμφισβητούν τις πρακτικές τιμολόγησης του διαδικτυακού της καταστήματος. Η απόφαση του Αμερικανού δικαστή ουσιαστικά σημαίνει ότι η υπόθεση θα προχωρήσει σε επίπεδο συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και σε άλλες προδικαστικές διαδικασίες.

Αν και οι συνήγοροι των δύο εταιρειών δεν σχολίασαν την δικαστική απόφαση, ο συνήγορος των εναγόντων την χαρακτήρισε «μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές τηλεφώνων και iPad της Apple».

Η κατηγορία

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ενάγοντες είναι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών που αγόρασαν συσκευές iPhone και iPad μέσω του Amazon μετά τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσαν, οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν έρθει σε μεταξύ τους συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ εκείνο το έτος, περιορίζοντας τον αριθμό των μεταπωλητών κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών διατάξεων.

Το 2018, σύμφωνα με την αγωγή, υπήρχαν περίπου 600 τρίτοι μεταπωλητές συσκευών της Apple στο Amazon. Η Apple συμφώνησε να δώσει στην Amazon έκπτωση στα προϊόντα της εάν η τελευταία μειώσει τον αριθμό των μεταπωλητών της Apple από την πλατφόρμα της, σύμφωνα πάντα με την αγωγή.

Η απάντηση

Η Apple από την πλευρά της έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία της με την Amazon απλά περιόρισε τον αριθμό των εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πλαστών προϊόντων (της Apple) που πωλούνται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι δικηγόροι της Apple χαρακτήρισαν τη συμφωνία «κοινή» και είπαν ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο και η Ένατη Περιφέρεια αναγνωρίζουν συνήθως ότι τέτοιες συμφωνίες είναι νόμιμες και ότι λειτουργούν υπέρ του ανταγωνισμού».

Στην απόφασή του ο δικαστής αποφάνθηκε ότι τα «αντισταθμιστικά» κίνητρα για τη συμφωνία μεταξύ της Apple και της Amazon θα εξεταστούν στη δίκη που θα ακολουθήσει.

Η Apple ανακοίνωσε πωλήσεις 94,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το β’ τρίμηνο και η Amazon ανέφερε 127,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση κερδών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή