Η επιλογή του εκλογικού σώματος να δώσει ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την τελική εκλογή βιώσιμης και σταθερής κυβέρνησης στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, προκάλεσε ανακούφιση και αισιοδοξία στην αγορά και την κοινωνία.

Πολύ απλά, διότι απομακρύνεται σημαντικά η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρηματικές αποφάσεις γύρω από νέες επενδύσεις, διεύρυνση της δραστηριότητας και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Δηλαδή, αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας:

Εργοδότες και εργαζόμενους.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα έχει περίοδο χάριτος και ανοχή από την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Διότι, πλέον, έχουμε αφήσει πίσω μας τις πολύ σημαντικές κρίσεις, που προέκυψαν τα τελευταία τρία χρόνια, όπως η πανδημία και οι αυξημένες τιμές ενέργειας, και – υπό την προϋπόθεση απουσίας άλλης διαταραχής – μπορούμε να σχεδιάσουμε πώς θα βελτιώσουμε το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δηλαδή, πώς να ενισχύσουμε το ΑΕΠ της χώρας, να παράξουμε πλούτο για όλους και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται άμεσες και τολμηρές αποφάσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Στη φορολογία, είναι υψίστης σημασίας η συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, η εφαρμογή του μοντέλου «έσοδα μείον έξοδα» για όλους τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα), η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η διεύρυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής – με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, που θα μειώνουν πιθανές αστοχίες και θα ενισχύουν τη φορολογική δικαιοσύνη.

Στις επενδύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και κάθε είδους έργου, με επιπλέον μείωση της γραφειοκρατίας και πιο ξεκάθαρο νομοθετικό περιβάλλον.

Στη διαχείριση των επιδοτήσεων, απαιτείται η διατήρηση και ενίσχυση της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας και της καινοτομίας.

Επενδύσεις, οι οποίες όχι μόνο θα αυξήσουν την αξιοπιστία του brand name Ελλάδα, αλλά και θα το ανεβάσουν πολλά σκαλιά πιο πάνω στο παγκόσμιο στερέωμα.

Στο εργασιακό περιβάλλον, είναι σημαντική η συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχύεται διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και να μειώνεται το αντίστοιχο κόστος για τις επιχειρήσεις, ώστε αυτό να αποτελεί ταυτόχρονα κίνητρο για περισσότερες προσλήψεις και μείωση της μαύρης εργασίας.

Στη δημόσια διοίκηση, απαιτείται η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της, ώστε να κοστίζει λιγότερο και να λειτουργεί αποτελεσματικότερα, τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσο και για το ίδιο το Κράτος.

Ολα αυτά θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Δημοκρατίας ως αξιόπιστου εταίρου, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Και θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό θα αποτελέσει εξέλιξη, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την αξιοπιστία μας, συνεπώς θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις επενδυτών για τον προορισμό Ελλάδα, θα κάνει φθηνότερο το χρήμα για τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, συμβάλλοντας συνολικά στη δημιουργία συνθηκών σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ολα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε:

  • Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να συνεχίσει να μειώνεται και να υποχωρήσει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις για φέτος και το 2024.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που κατέγραψαν απότομη πτώση πέρυσι, μετά από μεγάλες μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένουν υψηλά και συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κερδοφορία και τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών, να συνεχίσουν τη σημαντική τους πτώση, ώστε να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας (την οποία και εμποδίζουν, δεδομένων και των διαρκών αυξήσεων των επιτοκίων). Επιπλέον, θα συμβάλλουν στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία και την προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για μελλοντικές προκλήσεις, εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που διευρύνθηκε σημαντικά το 2022, φτάνοντας το 9,7% του ΑΕΠ, παρά την ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό, να μειωθεί ταχύτερα και περισσότερο. Διότι, όπως επισημαίνει και στην αξιολόγησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη μείωση, που προβλέπεται για φέτος και το επόμενο έτος, το εξωτερικό έλλειμμα πρόκειται να παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η διαρκής βελτίωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας.

Από όλα τα παραπάνω, γίνονται απολύτως κατανοητές οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Προκλήσεις, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες τόσο για το κυβερνητικό σχήμα όσο και για την κοινωνία και τη χώρα.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts