Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 79η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του, τόνισε πως έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, «που είναι φρουρός για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες, τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας».

Μνήμη Διστόμου στη Γερμανία

Και σημείωσε πως έχουμε χρέος, επίσης, να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναφέροντας πως «για εμάς είναι ένα εθνικό ζήτημα και θα αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο».

Η δήλωση Ανδρουλάκη στο Δίστομο

«Τιμούμε τη μνήμη των Διστομιτών, που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Είμαστε εδώ, γιατί έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, που είναι φρουρός για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες, τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας.

Έχουμε χρέος επίσης να διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις. Για εμάς είναι ένα εθνικό ζήτημα και θα αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο.

Άλλωστε, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι εδώ από τη Βοιωτία, -με τον Γιάννη Σταμούλη-, ξεκίνησαν αυτόν τον αγώνα και θα τον ολοκληρώσουμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο».

Το χρονικό της ναζιστικής θηριωδίας

Ήταν μεσημέρι, 10 Ιουνίου του 1944. Μια βαριά μέρα για τους κατοίκους στο Δίστομο Βοιωτίας, όπως άλλωστε όλες οι μέρες της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Μέχρι τη στιγμή που μεταμφιεσμένοι σε αντάρτες στρατιώτες των SS μπαίνουν στο χωριό, αρχίζοντας να δολοφονούν αδιακρίτως αμάχους: 218 αθώα θύματα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πολλές γυναίκες, άμαχοι άνδρες, βρέφη, παιδιά. Μια κόλαση επί γης μετά το σύνθημα που εστάλη από το αρχηγείο των SS στη Λαμία: «Να μην μείνει τίποτα όρθιο». Και δεν έμεινε.

Οι μαρτυρίες που έχουν διασωθεί σοκάρουν μέχρι σήμερα. 79 χρόνια μετά η τοπική κοινωνία και οι απόγονοι των θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση για τη ναζιστική θηριωδία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα