Το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τυνησία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να την βοηθήσει στην ανάπτυξη της ταλαιπωρημένης οικονομίας της, στη διάσωση των δημόσιων οικονομικών και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας από την Τυνησία στην οποία έχει μεταβεί, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ ως μακροοικονομική βοήθεια, και επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση δημοσιονομική στήριξη. Αυτό το πακέτο οικονομικής στήριξης θα μπορούσε να είναι έτοιμο «μόλις βρεθεί η απαραίτητη συμφωνία», χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής.

Νέο ναυάγιο στην Τυνησία – Είκοσι μετανάστες αγνοούνται

Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα παράσχει επίσης φέτος στην Τυνησία 100 εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση των συνόρων, έρευνα και διάσωση, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου και επιστροφές μεταναστών «με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η ΕΕ, όπως και άλλοι μεγάλοι δωρητές στην Τυνησία, έχει μέχρι στιγμής εξαρτήσει τη στήριξή της στην ολοκλήρωση ενός προγράμματος δανειοδότησης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά ο τυνήσιος πρόεδρος Καίς Σάιεντ έχει απορρίψει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από αυτό το σχέδιο.

Ο Σάιεντ δήλωσε ότι οι περικοπές στις επιδοτήσεις και η αναδιάρθρωση κρατικών εταιρειών, τις οποίες η ίδια η κυβέρνησή του πρότεινε στο ΔΝΤ για να καθησυχάσει τους δανειστές ότι θα αποπληρωθούν, κινδύνευαν να πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη. Οποιαδήποτε νέα συμφωνία βασισμένη σε διαφορετικές προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να πάρει περισσότερους μήνες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Πιέσεις από Μελόνι

Η Φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας η χώρα είναι το κύριο σημείο άφιξης μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία.

Η Μελόνι, η οποία επίσης επισκέφθηκε την Τυνησία την περασμένη εβδομάδα, πίεσε το ΔΝΤ να χαλαρώσει τους όρους για το δάνειο. Είπε την Κυριακή ότι η ΕΕ και η Τυνησία έχουν ήδη υπογράψει κοινή δήλωση, την οποία χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα »προς τη δημιουργία μιας πραγματικής συνεργατικής σχέσης».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας» για την οριστικοποίηση της συμφωνίας βοήθειας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.

Η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε μια σειρά μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών προσπαθειών για να βοηθήσει την οικονομία της Τυνησίας, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει έργων για μια ψηφιακή καλωδιακή σύνδεση 150 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρώπη και ένα έργο εξαγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα επεκτείνει επίσης τις ευκαιρίες για τους νέους Τυνήσιους να σπουδάσουν, να εργαστούν και να εκπαιδευτούν στην ΕΕ ώστε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας της Τυνησίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή