Η DEMO, ελληνική φαρμακοβιομηχανία με διακριτό αποτύπωμα από το 1965 στον κρίσιμο χώρο της ανάπτυξης, παραγωγής και προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων, συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο στοχεύοντας στην αναζωογόνηση της περιφέρειας και στην εξωστρέφεια του κλάδου.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ένα μακρόπνοο επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2021-2027 ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιοσημείωτο ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επενδύσεων σε περιοχές εκτός της Αθήνας, στοιχείο που τονίζει την έμφαση που δίνεται στην ουσιαστική αναβάθμιση της περιφέρειας.

Το hub της Τρίπολης

Χαρακτηριστική η επένδυση στην Τρίπολη που μέσω του επενδυτικού πλάνου της DEMO αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό κόμβο φαρμάκου, εξασφαλίζοντας επάρκεια σε φάρμακα τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Στην Τρίπολη θα γίνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραγωγή δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων, με τέσσερις παραγωγικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 270 τόνων. Ακόμη, θα υπάρχουν τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων.

Σε πλήρη λειτουργία το hub της Τρίπολης θα έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

Στόχος η εξωστρέφεια

Χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας που θα προσφέρουν στην ελληνική οικονομία οι παραγωγικές μονάδες της DEMO στην Τρίπολη είναι ότι εκεί θα παράγεται το 30% της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.

Με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας

Η επένδυση στην Τρίπολη προβλέπεται να τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που κινείται σε 4 άξονες: Παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων (Τρίπολη και Κρυονέρι), Παραγωγή πρώτων υλών (Τρίπολη), Έρευνα & Ανάπτυξη (Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι) και Βιοτεχνολογία (Άγιος Στέφανος).

Εθνική και ευρωπαϊκή επάρκεια

Οι επενδύσεις της DEMO, πέρα από τα οφέλη της οικονομικής τους διάστασης, είναι κρίσιμης σημασίας και για έναν ακόμη λόγο καθώς δημιουργούν εθνική και ευρωπαϊκή επάρκεια σε επίπεδο δραστικών ουσιών. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, παράγονται σε Ινδία και Κίνα.

Με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις