«Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος έχει διαχρονικά επιτυχημένη διαδρομή συμβολής στην ανάπτυξη της χώρας. Έχει επιδείξει αντοχή στις αντίξοες συνθήκες της κρίσης χάρις στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ενώ το διεθνές περιβάλλον ζήτησης ορυκτών πρώτων υλών ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξή του. Αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, υποστηρίζει πάνω από 90.000 θέσεις εργασίας και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων σε εκπροσώπους των κομμάτων ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και προσθέτει για τον κλάδο:  «Είναι σταθερός επενδυτής και σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) επένδυε, ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και επενδυτικής άπνοιας, περίπου 350 -400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Ο «θαμμένος» θησαυρός της Ελλάδας – Τα δισ. που «κρύβει» η ελληνική γη

Ισχυρά αποτελέσματα

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία καταγράφει αισθητά καλύτερα αποτελέσματα.

Διεθνώς, υπάρχει σημαντική ζήτηση πρώτων υλών, σε καλές τιμές, η δε εσωτερική αγορά παρουσιάζει αυξημένη κατανάλωση εγχώριων εξορυκτικών προϊόντων, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

 • Είχε πωλήσεις 1,7 δις το έτος 2021.
 • Αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ.
 • Παράγει 70 εκ. τόνους εμπορεύσιμων προϊόντων ετησίως.
 • Σε παραγωγές όπως περλίτη, μπεντονίτη, κίσσηρης, βωξίτη, λιγνίτη, μαρμάρου, μαγνησιακών προϊόντων, χουντίτη-υδρομαγνησίτη, βρίσκεται πολύ υψηλά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη.
 • Το 65% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου προέρχεται από εξαγωγές.
 • Απασχολεί άμεσα 18.000 άτομα και υποστηρίζει επιπλέον 75.000 θέσεις εργασίας.
 • Αποτελεί κορυφαίο εργοδότη, ειδικά στην περιφέρεια.
 • Αποτελεί μοχλό επενδύσεων σε καινοτομία, έρευνα και νέα έργα, με 350-400 εκ. ευρώ ανά έτος κατά μέσο όρο.

Η πράσινη συμφωνία

Επιπλέον, η διακηρυγμένη στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αποσκοπεί στο να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, καθιστώντας την παράλληλα ουδέτερη εκπομπών άνθρακα ως το 2050. Η Πράσινη Μετάβαση απαιτεί μεγάλες ποσότητες Κρίσιμων Πρώτων Υλών, όπως σπανίων γαιών, καθώς και στρατηγικών μετάλλων και ορυκτών όπως χαλκός, νικέλιο, αλουμίνιο, μόλυβδος, κοβάλτιο, λίθιο κ.ά.

Η ανάπτυξη της εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας, με βιώσιμο τρόπο, μπορεί να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις νέες απαιτήσεις. Σε αυτό, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία και η μεταλλουργία που αξιοποιεί ελληνικές πρώτες ύλες, αφού έχει ενεργή δραστηριότητασε πανω από το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών και μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ζητάει

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος ζητά από τα κόμματα μεταξύ άλλων να:

 • Αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων.
 • Επικαιροποιηθεί η Εθνική Πολιτική για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ) και το σχέδιο δράσεων υλοποίησής της.
 • Ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης Ειδικού Χωροταξικού ΟΠΥ.
 • Υπάρξει αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε συντομότερο χρόνο.
 • Τροποποιηθεί ο Ν. 4512/2018.
 • Τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί ο Ν. 4014/2011, ιδιαίτερα στα εξορυκτικά απόβλητα, στη λειτουργία των επιθεωρήσεων και στην αδειοδότηση εξορυκτικών έργων.
 • Αντιμετωπιστεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αξιοποίηση Ορυκτές Πρώτες Ύλες εντός περιοχών ΝΑTURA

Η Εξορυκτική Βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και οδηγό ανάπτυξης στην πορεία για 15% του ΑΕΠ βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και γι’ αυτό ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ την πρέπουσα προτεραιότητα στην δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών