Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην αγορά ακινήτων, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι η υψηλή ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο φέτος, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Σπίτι Μου».

 Σπίτια με θέα… πάρκα και άλση – Οι τιμές σε 15 περιοχές της Αττικής [πίνακας]

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, το 2023 οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν κατά 7,4%, από 11,1% το 2022.

Σταδιακή επιβράδυνση θα σημειώσει ο ρυθμός ανόδου των τιμών και τα επόμενα χρόνια. Κατά τους αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, το 2024 οι τιμές θα ενισχυθούν κατά 6,5%, το 2025 κατά 6% και το 2026 κατά 5,6%.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των νεόδμητων κατοικιών οφείλεται στην άνοδο του κατασκευαστικού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στην αύξηση των εργατικών, καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση συνεργείων και πολύ μικρή προσφορά.

Ένας δεύτερος λόγος για την ανοδική πορεία των τιμών είναι ασφαλώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς δεκάδες χιλιάδες κατοικίες  παραμένουν εγκλωβισμένες μεταξύ πλειστηριασμών και ανακτήσεων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Επίσης, πάνω από 750.000 κατοικίες πανελλαδικά υπολογίζεται ότι είναι εκτός αγοράς από επιλογή των ιδιοκτητών τους, όντας κλειστές και αναξιοποίητες.

Ωστόσο, ένα ερώτημα που απασχολεί και προβληματίζει καθώς οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα είναι το εξής: Υπάρχει «φούσκα» στα ακίνητα και εάν ναι πότε θα σκάσει; Πόσο κινδυνεύει συνολικά η ελληνική αγορά;

Οι άνθρωποι του real estate εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επιμένουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα. Τα «σύννεφα», όπως λένε αφορούν κυρίως τις ώριμες αγορές του εξωτερικού και όχι εμάς. Στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι τιμές πώλησης παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα.

 Η Golden Visa

Καταλυτικό ρόλο, υποστηρίζουν οι ίδιοι στον ΟΤ, παίζει και η αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa στα 500.000 ευρώ στις δημοφιλείς περιοχές.

Ο διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε 500.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια, την Μύκονο, την Σαντορίνη και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, έχει πυροδοτήσει «έκρηξη» συναλλαγών.

Oι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θέλουν να εξασφαλίσουν ακίνητο με το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές, όπου θα ισχύσει ο διπλασιασμός, θα πρέπει να έχουν συνάψει προσύμφωνο αγοράς έως τις 31 Ιουλίου, μετά την πρόσφατη παράταση που δόθηκε. Στη συνέχεια, η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 έχουν υποβληθεί 18.833 συνολικά αιτήματα έκδοσης άδειας παραμονής από επενδυτές.

 Έκρηξη στις αγοραπωλησίες

Κατοικίες αξίας χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων, ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια από τη μια μέρα στην άλλη.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι το ράλι συνεχίζεται στην αγορά των ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών, των επαγγελματικών ακινήτων και των οικοπέδων καταγράφουν ανοδική τροχιά με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ζωηρό, στα γραφεία των συμβολαιογράφων να υπάρχει έντονη κινητικότητα και η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ να δέχεται σε καθημερινή βάση πάνω από 1.300 δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα