Την επιθυμία τους να επεκτείνουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3 δισ. που είναι σήμερα, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο Ραΐσι έφτασε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας νωρίς την Τρίτη στο πρώτο σκέλος της περιοδείας του σε τρεις χώρες στη Λατινική Αμερική. Μετά το Καράκας θα μεταβεί σε Κούβα και Νικαράγουα.

Ο Ιράν ηγέτης είπε ότι η η χώρα του και η Βενεζουέλα μπορούν να επεκτείνουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου τους σε δύο φάσεις, 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώτη φάση, και στη συνέχεια επεκτείνοντάς τον στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή.

Το μυστικό όπλο της Βενεζουέλας: Ο «σκιώδης στόλος» των τάνκερ

«Στρατηγική φιλία»

«Η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας δεν είναι μια κανονική διπλωματική σχέση, αλλά μια στρατηγική σχέση μεταξύ δύο χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα, κοινά οράματα και κοινούς εχθρούς», είπε ο Ραΐσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι η χώρα έχει αποδείξει τη φιλία της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «σε δύσκολες μέρες» όλα αυτά τα χρόνια, περιγράφοντας τις διμερείς σχέσεις ως «στρατηγικές».

Ιράν – Βενεζουέλα: Υπέγραψαν 20ετές σχέδιο συνεργασίας

Αναφερόμενος στην υπογραφή 19 συμφωνιών συνεργασίας, ο Ραΐσι είπε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να επεκτείνουν τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις.

Τόνισε επίσης την ενεργοποίηση των ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ Ιράν και Βενεζουέλας και υποστήριξε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της βιομηχανίας, της εξόρυξης, της ενέργειας και των τραπεζών.

Ο Ραΐσι σημείωσε ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις δύο χώρες για την ανάπτυξη των σχέσεών τους, υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητες δυνατότητες για επέκταση των δεσμών μεταξύ τους.

Τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα βρίσκονται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ εδώ και χρόνια και έχουν λάβει μια σειρά μέτρων τα τελευταία χρόνια για να επεκτείνουν τους δεσμούς τους παρακάμπτοντας τους περιορισμούς.

«Προσφέρω τον σεβασμό μου στον σοφό, ευγενή και πολύτιμο λαό της Βενεζουέλας, που αντιστέκεται στον σκληρό ιμπεριαλισμό. Είμαστε φίλοι σε δύσκολες στιγμές», είπε ο Ραΐσι.

Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη και το Καράκας έχουν «κοινούς εχθρούς».

Η «σωστή πλευράς της ιστορίας»

Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και θα είναι «ανίκητες», σε σχέση με την αντίστασή τους στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Μετά τις επιθέσεις, μετά από περισσότερες από 900 ποινικές κυρώσεις, ιδού η Βενεζουέλα που απλώνει το χέρι της στο Ιράν», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στις δηλώσεις του.

Το Ιράν είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Βενεζουέλας στον κόσμο και οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί μέχρι στιγμής έξι φορές.

Το 2022, ο Μαδούρο επισκέφθηκε το Ιράν, όπου υπέγραψε ένα 20ετές σύμφωνο συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, των πετροχημικών και της άμυνας.

Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει επισκευές σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Βενεζουέλα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο, αλλά δυσκολεύεται να παράγει αρκετή βενζίνη και ντίζελ. Το Ιράν παρείχε καύσιμα και αραιωτικά για να μετατρέψει το εξαιρετικά βαρύ αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας σε εξαγώγιμες ποικιλίες και από το 2020 έχει προμηθεύσει εξαρτήματα για επισκευές στο κύκλωμα διύλισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή