Αν και μέσα Ιουνίου, ο καιρός συνεχίζει να θυμίζει φθινόπωρο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια της εποχής να αγνοούνται.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ο άστατος καιρός με συννεφιασμένο ουρανό, βροχές και καταιγίδες σχεδόν καθημερινά θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που διανύουμε.
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Δείτε σε ποιες περιοχές
Εξήγηση για την καιρική κατάσταση στη χώρα μας δίνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς με αναλυτικό του άρθρο.
Όπως λέει γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν την χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.
Τι φταίει
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking).
Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω – Εμποδισμός.
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, οι Εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα» (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Στη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια, ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβική χερσόνησο.
Γιατί ο Ω-Εμποδισμός προκαλεί έντονη αστάθεια
Με τον τρόπο που έχουν διαταχτεί τα βαρομετρικά συστήματα η κίνηση των αερίων μαζών αλλάζει πορεία και κινείται όπως περιγράφεται παραπάνω, όπου ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη κινούνται νοτιότερα προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
Οι ψυχρές αυτές μάζες προκαλούν έντονα φαινόμενα ασταθείας τα οποία συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό, καθώς οι αντικυκλώνες που δημιουργούνται μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές βδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς τον ίδιο τύπο καιρού, για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Αλλού κρύο, αλλού ζέστη. Αλλού βροχές, αλλού ξηρασία.
Η εμμονή αυτού του τύπου καιρού θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, όπου εκτός από την Βαλκανική και τη χώρα μας, μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Ιταλία καθώς επίσης η Δυτική Μεσόγειος και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.
Πότε θα αρχίσει να αλλάζει η καιρική κατάσταση
Η κατάσταση αλλάζει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου σύμφωνα με τα προγνωστικά του Ευρωπαικού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus, σύμφωνα με τον διεθυντή της ΕΜΥ.
Στο χρονικό διάστημα από 19-25 Ιουνίου 2023 οι βροχές επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα στη χώρα μας και οι υψηλότερες τιμές περιορίζονται στη βόρεια Βαλκανική, όπως και στη Δυτική Ευρώπη.
Τον περιορισμό της αστάθειας μετά τις 20 Ιουνίου δεν το δίνουν μόνο τα κλιματικά μοντέλα, αλλά και τα αριθμητικά μέσω προγνώσεων enseble προγνώσεων.
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Μετά τις 20 Ιουνίου υπάρχει τάση να περιοριστεί σημαντικά η αστάθεια και οι θερμοκρασίες μετά από πολύ καιρό να βρεθούν σε κανονικά ή λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Θυμίζουμε ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι οι 31.4 °C@News247gr @Starchannelnew1 pic.twitter.com/l9X1KmzSwn— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 12, 2023
Η εκτεταμένη αστάθεια παρότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη γεωργική παραγωγή με τις χαλαζοπτώσεις , δεν έχει επιτρέψει τη θερμοκρασία να ανέβει σημαντικά, καθώς επικρατεί η βόρεια κυκλοφορία στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας. Αυτό διακρίνεται πολύ καθαρά στο tweet που ακολουθεί όπου για το επόμενο 15ημερο δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ζέστες για την χώρα μας. Στις εκλογές όλα δείχνουν ότι θα πάμε με θερμοκρασίες της τάξεως των 31 και 33 βαθμών Κελσίου.
ΧΩΡΙΣ ΖΕΣΤΕΣ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ
Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa πάνω από την περιοχή μας για το επόμενο 15ήμερο εμφανίζονται κανονικές ή λιγο κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή . @News247gr @Starchannelnew1 pic.twitter.com/bdPX7a3p3x— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 12, 2023
Εμποδισμός και κλιματική αλλαγή
Οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν γενικά μείωση της συχνότητας των περιπτώσεων εμποδισμού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση στη διάρκεια τους (Sillmann and Croci-Maspoli, 2009). Ωστόσο, η εμφάνιση του εμποδισμού δεν μπορεί να γενικευτεί για το ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, καθώς υπάρχουν έντονες περιφερειακές διαφορές , όπως για παράδειγμα η συχνότητα και η διάρκεια του εμποδισμού στα Ουράλια προβλέπεται να αυξηθεί υπό μελλοντικές κλιματικές συνθήκες (Luo et al., 2018). Αντίθετα, η συχνότητα των συστημάτων μπλοκαρίσματος μειώνεται στον Ευρωατλαντικό τομέα όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση στις προσομοιώσεις του κλίματος για τις επόμενες δεκαετίες, ανεξάρτητα από την χρονική διάρκεια αποκλεισμού (Matsueda et al., 2009). Αυτή η μείωση επικεντρώνεται στη δυτική πλευρά αυτών των συστημάτων, ενώ προβλέπεται αύξηση στην ανατολική τους πλευρά, υποδηλώνοντας μια συνολική μετατόπιση της δραστηριότητας εμποδισμού προς την Ευρασία (η ίδια τοποθεσία όπου παρατηρήθηκε ο εμποδισμός των ρωσικών κυμάτων καύσωνα του 2010) (Matsueda et al., 2009; Masato et al., 2013b). Επίσης αναμένεται στροφή όχι μόνο ζωνικά, αλλά και μεσημβρινά: Μια μετατόπιση προς τους πόλους της δραστηριότητας του εμποδισμού το καλοκαίρι υποδηλώνει ότι θα υπάρξει περισσότερο μπλοκάρισμα σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, αλλά λιγότερο στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη (Masato et al., 2013b; Matsueda and Endo, 2017).
Ποια είναι η τάση του καιρού για το υπόλοιπο καλοκαίρι
Για το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν θα επεκταθούμε και δεν θα αναλύσουμε τις τάσεις του καιρού . Απλά θα σας παραθέσουμε τον προγνωστικό χάρτη για τον Ιούλιο , όπου για την χώρα μας και για την Ιταλία οι θερμοκρασίες παρουσιάζονται σε επίπεδα κανονικά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα .
Η παρούσα αναφορά γίνεται απλά και μόνο για να δούμε τι δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση προσπαθεί να περιγράψει την τάση εξέλιξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σχετική επιφύλαξη, λαμβάνοντας υπόψη, ότι το αποτέλεσμά της θα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς της , σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής της.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά