Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο κ. Μητσοτάκης, που σήμερα περιόδευσε στην Σαλαμίνα, ζήτησε αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει.

Αυτά θα κάνουμε για το ΕΣΥ

Με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ ξεκίνησε την συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προέταξε την ανάγκη να προσληφθούν 10.000 γιατροί και νοσηλευτές, λέγοντας πως υπάρχουν ελλείψεις ειδικά σε νοσηλευτές.

Και τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

Και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους, χρησιμοποιούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

»Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες ανάλογα την περιοχή. Στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα γίνουν και προσλήψεις διασωστών του ΕΚΑΒ».

Σε έξι μήνες από τώρα, θα έχουμε έξι βάσεις ελικοπτέρων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για τη διακομιδή περιστατικών, καθώς και περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις.

Για τις αυξήσεις μισθών

Οι αυξήσεις των μισθών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν γίνονται με υπουργικές αποφάσεις. Γίνονται με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας.

Κάτι που έγινε εφικτό, όπως είπε, καθώς αυξήθηκε ο μέσος μισθός, σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ.

Για τον κατώτατο μισθό, τόνισε πως θα υπάρξει νέα αύξηση τον επόμενο χρόνο, με την επιδίωξη να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη της οικονομίας αντανακλάται στην αύξηση των μισθών.

Όσο μεγαλύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αυξήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι θα έβλεπε θετικά μια περαιτέρω μείωση κάτω από 30% του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης, προκειμένου να έχουν κίνητρο οι εργαζόμενοι να μην συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

Από 1/1/2024 η αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

Όπως ανακοίνωσε, το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί έως το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων θέσης και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα – «οριζόντια και ανεξάρτητα από τις άλλες αυξήσεις», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αύξηση αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Για την στεγαστική πολιτική

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι πολύ επιτυχημένο, ανέφερε, λέγοντας πως «θα το επεκτείνουμε και βοηθάμε νέους ανθρώπους να αγοράσουν σπίτι με μία δόση μικρότερη από αυτή που θα έδιναν σε ενοίκιο και να τους μείνει.

»Θα κάνουμε κινήσεις για να βάλουμε κανόνες κοινωνικά αποδεκτούς για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση».

Για το πρόγραμμα της ΝΔ

«Η αντιπολίτευση θα διαψευστεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως «όλα μας τα μέτρα βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε.

»Μακάρι να έχουμε περισσότερο πλεόνασμα από την ανάπτυξη, για να στηρίζουμε τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

»Εφαρμόσαμε πολύ προοδευτικές πολιτικές για άστεγους, τρανς, οροθετικούς», τόνισε επίσης.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση στον κ. Ερντογάν να συναντηθούμε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αν επανεκλεγώ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Νομίζω, είναι μία ευκαιρία να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία. Υπάρχει ηρεμία και από τις δύο πλευρές και αυτό είναι καλό.

»Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει να συζητήσει ένα θέμα: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας πως η Τουρκία «άνοιξε τη βεντάλια, τα τελευταία χρόνια»:

«Τα θέματα που βάζει η Τουρκία στο τραπέζι είναι μη συζητήσιμα, όπως τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο και η στρατιωτικοποίηση των νησιών. Μπορεί να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, πολιτισμένα, και να μην είμαστε σε ένταση όπως τα τελευταία τρία χρόνια», σημείωσε ωστόσο.

«Δεν διαπραγματεύομαι τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλεων Δυνάμεων της Ελλάδας», δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες.

Για τη μειονότητα στη Θράκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αρχικά, ανέφερε πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, Έλληνες πολίτες, και διαχρονικά η θέση της Πολιτείας είναι να ενσωματώνονται».

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «η γραμμή της Τουρκίας είναι ανάποδη, να προσδιορίζονται συλλογικά ως Τούρκοι και να αναζητούν πάτρονες και στήριξη στην Τουρκία».

«Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε σκληρές παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το είχαν αναδείξει. Δεν τραβήξαμε εμεις την κουρτίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Και ανέφερε πως «έγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη – μια γενική ενημέρωση πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών και μια λεπτομερής ενημέρωση μετά τις εκλογές».

Όπως ανέφερε, «το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Το θέμα θα κλείσει εάν οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσουν πως είναι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα».

Και υπογράμμισε πως το μήνυμα της τοποθέτησής του δεν αφορά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τουρκία, λέγοντας πως δεν θα δεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα από την Άγκυρα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Δεν θα επεδίωκα αναθεώρηση του Συντάγματος μόνος μου», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «επιδιώκουμε συναινέσεις και το δείξαμε και στην προηγούμενη Βουλή».

Παράλληλα, ανέφερε πως εκτός από το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, υπάρχουν και άλλα άρθρα «που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να αλλάξουν».

Δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο, τονίζοντας πως «έχουμε κάνει ήδη αλλαγές και τα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Αυτοδυναμία για μία ισχυρή κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου «μας έδωσαν ένα πολύ ισχυρό ποσοστό και τους ευχαριστώ».

Και προσέθεσε πως για τη Νέα Δημοκρατία, «η αυτοδυναμία προκύπτει από την εις άτοπον απαγωγή, ως μία ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία», υποστηρίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ‘τρέξει’ μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.