Ενώπιον μιας αργής διόρθωσης και όχι ενός ξαφνικού σοκ βρίσκεται υπερτιμημένη αγορά ακινήτων της Βιέννης.

ΕΟΤ: Οι Αυστριακοί τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα

Σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, ο χαμηλός κίνδυνος αναγκαστικών πωλήσεων και η μετριασμένη προσφορά από την υποχωρούσα κατασκευαστική βιομηχανία καθιστούν απίθανη μια απότομη πτώση των τιμών των κατοικιών. Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενη την έκθεση, αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μέτριες μειώσεις, η αγορά πιθανότατα θα ακολουθήσει μια πορεία παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1990, όταν η ισχυρή ανατίμηση ακολουθήθηκε από μια μακρά φάση στασιμότητας.

«Ο κίνδυνος ξαφνικών απότομων διορθώσεων των τιμών θεωρείται επί του παρόντος μάλλον χαμηλός», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός, οι νομισματικοί και οικονομικοί κίνδυνοι σημαίνουν ότι η εξέλιξη των τιμών των ακινήτων «υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας».

Η προβλεπόμενη πορεία θα μειώσει το κόστος στέγασης σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση και θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης σε μια αγορά που εκτιμάται ότι είναι περίπου 37% ακριβότερη από τη θεμελιώδη αξία της.

Η έρευνα

Οι οικονομολόγοι συνέταξαν το σημείωμα με αφορμή την εναρκτήρια έκθεση του Bloomberg City Tracker, η οποία έδειξε ότι οι τιμές εισαγωγής στη Βιέννη υποχώρησαν κατά 12% ετησίως τον Μάιο. Η αυστριακή πρωτεύουσα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ εννέα ευρωπαϊκών πόλεων που περιελάμβανε η έρευνα.

Η αυστριακή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που περιλαμβάνουν τις τιμές προσφοράς και τις τιμές συναλλαγής υποδεικνύουν μια στασιμότητα της αγοράς. Τα οικιστικά ακίνητα στη Βιέννη εξακολουθούσαν να κοστίζουν 0,8% περισσότερο την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Μεταξύ των παραγόντων που μειώνουν τον κίνδυνο επισημαίνονται ο όγκος του χρέους και η επιβάρυνση εξυπηρέτησης των δανείων, που είναι περίπου στο μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με το εισόδημα των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]