Συγκλονίζει η τραγωδία που συνέβη στα ανοικτά της Πύλου με τουλάχιστον 78 νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει.

Εκτιμάται ότι στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ σύμφωνα με το Alarm Phone, στο αλιευτικό βρίσκονταν 750 άτομα. Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί μόλις 104 άνθρωποι.

Ναυάγιο στην Πύλο: Εγινε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

Η νέα τραγωδία ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιχειρούν να ξεφύγουν από πολεμικές συγκρούσεις, δικτατορικά και καταπιεστικά καθεστώτα ή συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Αντιρατσιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν να σταματήσουν οι πολιτικές μιας «Ευρώπης – Φρούριο». Κατηγορούν την ΕΕ ότι βλέπει χιλιάδες ανθρώπους να χάνονται στα νερά της Μεσογείου την ώρα που εκείνη εντείνει τα μέτρα αστυνόμευσης με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να ζητήσουν άσυλο από ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές, με την ευθύνη και των διακινητών ανθρώπων που θησαυρίζουν από τη δυστυχία των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου να είναι μεγάλη.

Προηγούμενες τραγωδίες μέσα στο 2023

Το ναυάγιο στην Πύλο είναι το πιο πολύνεκρο μέσα στο 2023. Όμως, είχαν προηγηθεί κι άλλες τραγωδίες τους προηγούμενους μήνες.

Εννιά ήταν οι νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες από το πρόσφατο ναυάγιο στη Μύκονο στις 26 Μαΐου.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε βάθος 30 μέτρων, παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στον όρμο Καλαφάτη και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου, το πτώμα μίας γυναίκας που επέβαινε στο μοιραίο σκάφος με τους μετανάστες, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στον Άγιο Θεολόγο Αντίπαρου. Τη γυναίκα αναγνώρισαν δύο εκ των επιβατών του ίδιου σκάφους, οι οποίοι περισυλλέγησαν σώοι από τη θαλάσσια περιοχή.

Το ναυάγιο στη Λακωνία

Τον Απρίλιο είχε σημειωθεί το ναυάγιο στο Νέο Οίτυλο Λακωνίας όταν βρέθηκε ιστιοφόρο με 47 μετανάστες και πρόσφυγες να είναι προσαραγμένο και ημιβυθισμένο στην παραλία Αρφίγκια.

Εντοπίστηκαν 15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 ανήλικοι, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Η σορός του είχε μεταφερθεί από τους επιβαίνοντες του πλοίου στην ξηρά όταν το σκάφος προσάραξε.

Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον δέκα ήταν οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, επίσης, τον Απρίλιο. Τότε, λέμβος στην οποία επέβαιναν 31 πρόσφυγες, σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων, παρουσίασε εισροή υδάτων στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, κοντά στην οριογραμμή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Έντεκα άτομα είχαν διασώσει οι τουρκικές αρχές και πέντε οι ελληνικές.

Τα ναυάγια του Φεβρουαρίου σε Λέσβο και Λέρο

Λέμβος είχε ανατραπεί στην περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά του νησιού της Λέσβου, στις 7 Φεβρουαρίου. Οι διασωθέντες ήταν 39, ενώ είχαν ανασυρθεί νεκροί δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

Δύο άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωθεί ως επιβαίνοντες δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μια γυναίκα και ένα βρέφος είχαν ανασυρθεί νεκροί από το ναυάγιο στη Λέρο. Τότε οι διακινητές είχαν στοιβάξει πάνω από 40 ανθρώπους μέσα σε φουσκωτή λέμβο, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Διασώθηκαν 41 άτομα, σύμφωνα με τις αρχές.

Πάνω από 200 νεκροί στα απανωτά ναυάγια στα ανοιχτά της Τυνησίας

Μέσα στο 2023 πολλά είναι τα ναυάγια που έχουν γίνει στα ανοιχτά της Τυνησίας. Τον Μάιο η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της αφρικανικής χώρας είχε ανακοινώσει ότι πάνω από 200 μετανάστες είχαν πνιγεί τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Τυνησία θεωρείται πλέον η σημαντικότερη χώρα διέλευσης για τους μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία, έχοντας πάρει αυτόν τον «άτυπο τίτλο» από τη Λιβύη.

Την παραπάνω τοποθέτηση επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΟΗΕ, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα.

1.037 νεκροί ή αγνοούμενοι μόνο το 2023

Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους στο 2023, τους 1.037.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, μόνο το 2022 έχασαν τη ζωή τους ή ήταν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο 2.439 άνθρωποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αγνοούμενων είναι σίγουρα μεγαλύτερος αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι πραγματικοί αριθμοί των μεταναστών και των προσφύγων που ταξίδευαν.

Λαμπεντούζα: Δέκα χρόνια από το πιο πολύνεκρο ναυάγιο

Τον Οκτώβριο του 2023 θα συμπληρωθούν δέκα χρόνια από ένα από τα χειρότερα ναυάγια όλων των εποχών, αυτό στη Λαμπεντούζα όταν έχασαν τη ζωή τους 366 άνθρωποι στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ιταλικές ακτές.

Η τραγωδία αυτή μάλιστα είχε σημειωθεί λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τις ακτές της Ιταλίας.

Στην ίδια περιοχή έχουν συμβεί από τότε κι άλλα πολύνεκρα ναυάγια αφού αποτελεί σημείο όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν για να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ξεκινώντας από τη Λιβύη, την Τυνησία ή αλλού.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα