Η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχε ένα ιδιαίτερο «χρώμα»: το Eurogroup γιόρτασε 25 χρόνια από την πρώτη του συνάντηση.

«Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την 25η επέτειο από την πρώτη μας συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης εδώ στο Λουξεμβούργο στις 4 Ιουνίου 1998» αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και προσθέτει:

«Αν κοιτάξω πίσω σε όσα έχουν εκτυλιχθεί από το τελευταίο μας ορόσημο – την 20η επέτειό μας το 2018 – η κλίμακα των προκλήσεων, με τα οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι στο διάστημα που μεσολάβησε ήταν άνευ προηγουμένου. Έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξουμε τους πολίτες μας εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, μιας ενεργειακής κρίσης και -τραγικά- ενός πολέμου στην Ευρώπη».

Ωστόσο, ένα στοιχείο παρέμεινε σταθερό – η κεντρική θέση του ευρώ ως ο οδηγός μας για τη σταθερότητα, για την ασφάλεια και την ευημερία, υπογραμμίζει.

Ο κ. Ντόναχιου τονίζει ότι το επίτευγμα του ευρώ παραμένει ένας από τους πιο θεμελιώδεις βράχους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Είναι ένα από αυτά τα απτά σύμβολα στην κοινή μας ιστορία. Αντανακλά την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα. Είναι σύμβολο ενότητας, αλληλεγγύης και ανθεκτικότητας. Και αναγνωρίζουμε ότι το ευρώ συνεχίζει να έχει την ελκυστικότητά του. Μόλις φέτος, καλωσορίσαμε την Κροατία ως το 20ο μέλος μας. Στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον, αυτό σήμαινε πολλά για όλους μας και ενίσχυσε περαιτέρω τη δύναμη της νομισματικής μας ένωσης. Από τη δική μου οπτική γωνία, συνεχίζει να είναι τεράστια τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω ως Πρόεδρος του Eurogroup».

Τα μαθήματα από την ιστορία

«Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συγκεντρώθηκαν σε αυτό το φόρουμ, λάβαμε μερικές σπουδαίες αποφάσεις, αλλά πήραμε και κάποια μαθήματα στην πορεία. Έχουμε αποδείξει τις δυνατότητές μας σε περιόδους κρίσης – όχι περισσότερο από τις συντονισμένες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Παρέχαμε βεβαιότητα σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα» αναφέρει, και υπογραμμίζει:

«Κοιτάζοντας το μέλλον, με ενθαρρύνει βαθιά η δέσμευση που άκουσα από όλους σας όσον αφορά το πώς αυτό το φόρουμ μπορεί να συμβάλει θετικά στην προώθηση των κοινών μας φιλοδοξιών. Έχουμε δίκιο να έχουμε εμπιστοσύνη στη συλλογική μας δύναμη. Ας μην ξεχνάμε ότι οι οικονομίες μας συνέχισαν να ξεπερνούν τις προσδοκίες – και πάλι πέρυσι, με την ανάπτυξη να εκπλήσσει ανοδικά, παρά τις προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός».

Νέοι ορίζοντες

Σύμφωνα με τον κ. Ντόναχιου έχουν δημιουργηθεί νέοι ορίζοντες και νέες ευκαιρίες.

«Θυμάμαι τα λόγια του μεγάλου πολιτικού Alcide De Gasperi που μιλούσε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τη δεκαετία του 1950 – πολύ πριν από την έλευση του ευρώ. Μίλησε για την ανάγκη για πολιτική ηγεσία για κοινούς στόχους […] Τα λόγια του είναι από κάποια άποψη προφητικά προεικονίζοντας τη δουλειά μας στο Eurogroup».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή