Μια πρώτη γεύση των συζητήσεων για την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πάρει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελγαίδης, κατά την του παρουσία στο Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Όπως προκύπτει, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα.

Με βάση την ημερήσια διάταξη, θα εξεταστεί η πρόοδος των πέντε κρατών μελών που βγήκαν από τα Μνημόνια (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του, σήμερα στο Eurogroup και αύριο στο Ecofin, ο κ. Πελαγίδης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με την ανάπτυξη, τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων, με την Κομισιόν να θέτει «ταβάνι» στις δαπάνες. Το όριο  αύξησης των κρατικών δαπανών αυτών, τίθεται στο 2,6%. Με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία, οι «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες» ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ εφέτος. Συνεπώς η αύξηση αυτή των δαπανών αποτιμάται σε περίπου 2,5%-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει δυσκολίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εφτά χώρες της ευρωζώνης  βιώνουν ήδη συνθήκες ύφεσης σε επίπεδο τριμήνων, κάτι που προκαλεί ανησυχία και στην Ελλάδα ενόψει της δύσκολης συνέχειας, με πολλούς κινδύνους να ελλοχεύουν.

Οι αγωνίες αυτές είναι μέρος της ατζέντας των συζητήσεων, καθώς στη συνεδρίαση θα απασχολήσει και η σύνταξη της Έκθεσης του άρθρου 4 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την ευρωζώνη ως σύνολο, η οποία τέθηκε σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης (μείωση ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Eurostat: Σε κίνδυνο φτώχειας ένας στους τέσσερις Ελληνες το 2022

Οι διαφωνίες για το Σύμφωνο

Από εκεί και πέρα, τίθενται μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτυγχάνουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους συνομιλίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Κομισιόν, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους. H Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε στην έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, τις προτάσεις της Γερμανίας, γεγονός ανήκουστο για τα ιστορικά δεδομένα των Βρυξελλών που καταδεικνύει και την πρόθεση για απαλλαγή από τη δημοσιονομική και οικονομική λογική του Βερολίνου.

Η εν λόγω εξέλιξη έχει θορυβήσει προφανώς το γερμανικό διευθυντήριο, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τη μάχη, τουναντίον θα επιδιώξει θα βάλει προσκόμματα στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ο κ.  Λίντνερ θέλει έναν κανόνα που θα ορίζει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών θα μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον οικονομικό κύκλο – ένα αίτημα που ορισμένα κράτη μέλη έχουν απορρίψει ως πολύ σκληρό. Η Γερμανία προβλέπει επίσης ότι οι λιγότερο υπερχρεωμένες χώρες θα μειώνουν τους δείκτες τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις σε Γαλλία και Ιταλία και μένει να φανεί το πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα.

Κεφαλαιαγορές και ψηφιακό ευρώ

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, ακόμα, παρουσίαση των απόψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σήμερα. Τα μέλη του Eurogroup θα κληθούν να καταθέσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους επί των απόψεων αυτών, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup θα παρουσιάσει τα κυριότερα σημεία της επιστολής που θα απευθύνει προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το έργο του Eurogroup από τον Μάρτιο του 2023 και τα σχέδια για τους επόμενους μήνες. Θα ακολουθήσει παρουσίαση από το ΔΝΤ των κυριότερων σημείων της Έκθεσης που συνέταξε για την ευρωζώνη με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και σε διευρυμένη σύνθεση, με δύο κύρια θέματα: Το πρώτο θα είναι η επικαιροποιημένη ενημέρωση για το σχέδιο του ψηφιακού ευρώ, με βάση, αφενός, προφορική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της έκδοσης της σχετικής νομοθετικής πρότασης και, αφετέρου, παρουσίαση της ΕΚΤ για την υψηλού επιπέδου προϊοντική περιγραφή του ψηφιακού ευρώ. Το δεύτερο θέμα συζήτησης θα είναι το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το β’ εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία