Στο 4% ανέβασε τον πήχη για το επίπεδο που θα φθάσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η JP Morgan έως τον Σεπτέμβριο, επίπεδο υψηλότερο από το 3,75% που είχε ορίσει ως το σημείο κορύφωσής τους.

Λαγκάρντ: Κι άλλη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας, τότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προβούν σε άλλες δύο επιτοκιακές αυξήσεις έως τον Σεπτέμβριο, της τάξεως των 25 μονάδων βάσεως έκαστη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, προανήγγειλε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων χθες κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,50% από 3,25%, αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% από 3,75% και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%. Μετά και τη σημερινή αύξηση, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στο υψηλό 21 ετών.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επιτοκιακή αύξηση του Ιουλίου θα είναι η ένατη διαδοχική αύξηση. Στην περίπτωση που οι προβλέψεις της JP Morgan βγουν αληθινές η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα είναι η δέκατη συναπτή.

Κι έχει μια σημασία το νούμερο αυτό, καθώς μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων προχθές Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Αν ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed η ΕΚΤ είναι κάτι που θα διαπιστωθεί στην πορεία. Πάντως χθες ερωτηθείσα η Κριστίν Λαγκάρντ αν η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed κάνοντας παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις, ήταν απόλυτη απαντώντας το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζες έχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνει και δεν ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή