Συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Qin Gang και τον κορυφαίο διπλωμάτη Wang Yi στο Πεκίνο, πραγματοποίηση νωρίτερα σήμερα  Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Μπλίνκεν βρίσκεται σε μια διπλωματική αποστολή υψηλού διακυβεύματος, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας που έχουν επισκιάσει τη γεωπολιτική τους τελευταίους μήνες.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί την Κίνα τον Φεβρουάριο, ωστόσο  η είδηση ​​ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα σχέδιά του. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τελικά το κατασκοπευτικό μπαλόνι και οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έκτοτε παραμένουν τεταμένες. Το Πεκίνο επέμεινε ότι το μπαλόνι ήταν ένας ανώνυμος ανιχνευτής καιρού.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να έχει δείπνο εργασίας αργότερα την Κυριακή στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai με τον Qin, ο οποίος ήταν προηγουμένως πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Κίνα: Ο… παλιόφιλος Μπιλ Γκέιτς και η αναθέρμανση των σινοαμερικανικών σχέσεων

Ωστόσο, οι προσδοκίες για σημαντική βελτίωσε στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, παραμένουν χαμηλές. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και θα «θέσει διμερή ζητήματα ανησυχίας, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα και πιθανή συνεργασία σε κοινές διακρατικές προκλήσεις».

Στην ετήσια εκδήλωση Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αρχηγός Άμυνας των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του δεν είχαν επίσημη συνάντηση. Και γενικότερα, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 περιόρισαν τις επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας

Τον Αύγουστο, η επίσκεψη στην Ταϊβάν από τη Νάνσι Πελόζι , τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του, χωρίς δικαίωμα να διεξάγει διπλωματικές σχέσεις από μόνο του. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Πεκίνο ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, ενώ διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με το νησί, μια δημοκρατικά αυτοδιοικούμενη περιοχή.

Συνάντηση Μπάιντεν -Σι

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση τον Νοέμβριο μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι.

Στα τέλη Μαΐου, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός της συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Κίνα σε χρόνο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Xie Feng, έφτασε στις ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου μετά από μια περίοδο περίπου έξι μηνών χωρίς κανέναν σε αυτή τη θέση. Ο Μπάιντεν είπε περίπου την ίδια στιγμή ότι περίμενε ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας «θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας