Στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό δανεισμό επεκτείνεται η Fidelity International, καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κενά στην αγορά μετά την οικονομική κρίση και την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.

Η Fidelity, η οποία εποπτεύει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεκινά ένα ταμείο που θα χορηγεί εξασφαλισμένα δάνεια σε μεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες με ετήσια κέρδη από περίπου 5 έως 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η ομάδα ιδιωτικών πιστώσεων θα διαχειρίζεται το ταμείο κλειστού τύπου με έδρα στο Λουξεμβούργο, με επίκεντρο το χρέος ανώτερης κατηγορίας. Στόχος της είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της επένδυση τις επόμενες εβδομάδες.

Η είδηση αυτή, την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times, έρχεται την ώρα που η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περισσότερα από 9 τρις ​​δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αγόρασε την ιδιωτική επιχείρηση χρέους Kreos Capital , η οποία παρέχει δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας.

Οι κινήσεις δύο από τους πιο πιο σημαντικούς ομίλους κεφαλαίων στον κόσμο υπογραμμίζουν τη στροφή προς την ιδιωτική πίστωση, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν τομέα 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων Nuveen και PGIM με έδρα τις ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει ιδιωτικές εξαγορές πιστώσεων τους τελευταίους μήνες.

Το τραπεζικό κενό

Οι τράπεζες αποσύρθηκαν από την παροχή ορισμένων τύπων χρηματοδότησης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 λόγω ανησυχιών για πιο επικίνδυνο δανεισμό και αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ο τραπεζικός δανεισμός έχει επίσης πληγεί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS στην Ευρώπη νωρίτερα φέτος.

«Αυτό που έχουμε δει με την Credit Suisse και την SVB είναι ότι οι τράπεζες δεν το έχουν πιο εύκολα, είναι πιο δύσκολο, επομένως το βλέπουμε ως ευκαιρία», δήλωσε ο Nick Haaijman, παγκόσμιος επικεφαλής λύσεων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στη Fidelity International.

«Αυτή είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά. . . Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη όπου μπορείτε να δείτε μια σταθερή ροή εισοδήματος.» Πρόσθεσε ότι το νέο ταμείο θα είναι το πρώτο του στον ευρωπαϊκό τομέα άμεσου δανεισμού.

Ο Michael Curtis, ο οποίος θα συνδιαχειρίζεται το αμοιβαίο κεφάλαιο, δήλωσε: «Οι αποδόσεις φαίνονται πιο ελκυστικές σε αυτή την αγορά από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Είναι μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου, με βάση το βασικό επιτόκιο συν ένα περιθώριο». Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα επωφεληθεί επίσης από προμήθειες συναλλαγών για τις υποκείμενες συμφωνίες, πρόσθεσε.

Παρόλο που ο τομέας του άμεσου δανεισμού έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, ο Curtis είπε ότι υπάρχουν «πολύ λιγότεροι συμμετέχοντες . . . εξετάζοντας τις εταιρείες μεσαίας αγοράς».

Η Fidelity είπε ότι παρά τον αυξανόμενο αριθμό κεφαλαίων στην αγορά άμεσου δανεισμού, υπήρχε ένα κενό στον μεσαίο εταιρικό τομέα.

Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Prequin, περίπου 125,9 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από ταμεία άμεσου δανεισμού το 2021 και 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022. Στην Ευρώπη, 45 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν το 2021 και 25,7 δις δολάρια τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή