Συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, καθώς  κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο εν μέσω εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Σι στις 4:30 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν τον καθιστά τον πρώτο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που κάνει αυτό το ταξίδι εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Η φημολογία για συνάντηση με τον Σι είχε ξεκινήσει πριν ο Μπλίνκεν φτάσει στο Πεκίνο, ωστόσο επιβεβαιώνεται μόλις τώρα επισήμως, και αναλυτές θεωρούν ότι πιθανότατα αποτελεί μια θετική ένδειξη ότι συνομιλίες πάνε καλά.

Η «κινεζική απειλή»

Ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Wang Yi, μετά από «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Qin Gang την Κυριακή.

Ο Wang Yi τόνισε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή  για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και μεταφράστηκα από την Google. Είπε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να επιλέξουν μεταξύ συνεργασίας και σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες στους δεσμούς των χωρών έχουν τις ρίζες τους στη «λανθασμένη αντίληψη των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία οδηγεί σε λάθος πολιτικές έναντι της Κίνας».

Επίσης, προέτρεψε περαιτέρω την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη λεγόμενη «θεωρία της κινεζικής απειλής», να άρει τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου και να μην καταστείλει πλέον την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, μετά τις «εποικοδομητικές» και «ειλικρινείς» συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική», η οποία θα καθοριστεί αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ.

Κρίσιμες συναντήσεις Μπλίνκεν με Κινέζους αξιωματούχους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασαν αμφότεροι κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση, δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Βασικό πρόβλημα η Ταϊβάν

Ο Τσιν κατέστησε σαφείς επίσης τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον “πιο σημαντικό κίνδυνο” για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν συνιστά το θεμελιώδες θέμα των πρωταρχικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος» γι’ αυτές, δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις τους που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.