Μπορεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας με εβδομαδιαία άνοδο 4,83% και συνολικά κέρδη 37,4% εφέτος να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως κινούμενο σε νέα υψηλά 9μήνου, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ωστόσο με κέρδη άνω του 60% είναι αυτές που υπεραποδίδουν καθώς παραμένουν η ατμομηχανή της αγοράς.

Το συνέδριο της Goldman Sachs

Οι Έλληνες τραπεζίτες, που βρέθηκαν εξάλλου σε πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι, αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους συμμετέχοντες, εκτιμώντας μάλιστα μεταξύ άλλων πως η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο ή περίπου αυτή την περίοδο, ενώ το στάτους του «investment grade» θα ανοίξει την πόρτα σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών και των ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσουν,  θα λάβουν χώρα με χαμηλότερο κόστος.

Τράπεζες: Πρόκληση για τις τράπεζες της Ευρώπης η αποπληρωμή δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Η επενδυτική βαθμίδα

Να σημειωθεί πως και η JP Morgan προβλέπει πως με αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες η Ελλάδα θα ανακτήσει το στάτους του «investment grade» από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και από τις S&P και Fitch στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλκυση και νέων επενδυτικών κεφαλαίων σε όλα τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, τονώνοντας έτσι τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στο σύνολο της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ξένοι οίκοι αυξάνουν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τραπεζών.

Overweight για Πειραιώς και Eurobank

Η Morgan Stanley π.χ. συστήνει «αύξηση θέσεων» («overweight») για τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank, με νέες τιμές-στόχους στο βασικό της σενάριο τα 4,04 ευρώ και τα 2,10 ευρώ αντίστοιχα, και σύσταση «θέσεων ανάλογες της αγοράς» («equal-weight») για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, με τιμές-στόχους στο βασικό σενάριο τα 1,98 ευρώ και τα 7,05 ευρώ αντίστοιχα.

Με βάση τρία σενάρια, υπολογίζει σε μέσα επίπεδα πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν περιθώρια ανόδου 40% στο βασικό σενάριο και 69% στο ανοδικό (bull) σενάριο, αλλά και περιθώρια πτώσης 48% στο πτωτικό/αρνητικό (bear) σενάριο.

H Ambrosia Capital διατηρεί επίσης τη σύσταση «αγοράς» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με τιμές-στόχους τα 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,05 ευρώ για τη Eurobank, τα 7,95 ευρώ για την Εθνική και τα 3,95 ευρώ για την Πειραιώς.

Στα 10 top picks η Alpha Bank

Στα 10 top picks (κορυφαίες επιλογές) από το σύνολο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) κατατάσσει τη μετοχή της Alpha Bank η JP Morgan, θεωρώντας αξιόπιστο τον στόχο για RoΤE 12% μέχρι το 2025.

Παράλληλα, αναγνωρίζει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας την προτίμησή της για τις τράπεζες, τις οποίες βλέπει να ευνοούνται από το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και το ενδεχόμενο σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η εκτίμηση της JP Morgan ότι θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα οι τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις