Όλες τις δυνάμεις τους για τη μέγιστη συσπείρωση της βάσης τους και προσέλκυση νέων ψηφοφόρων ρίχνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση. Με διαφορετικούς (μίνιμουμ) στόχους ο καθένας και με αλλιώτικα αφηγήματα κορυφώνουν τις εκστρατείες τους με τις τελευταίες περιοδείες εκτός Αττικής. Το μπαράζ επισκέψεων που επιδιώκουν οι αρχηγοί στο μικρό πια διάστημα μέχρι την κάλπη έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ακόμα και στην ίδια πόλη (για φορά στην προεκλογική περίοδο) – στα Ιωάννινα χθες.

Απέναντι στον κίνδυνο για μια παντοκρατορία της ΝΔ, όπως τον προτάσσει στους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ φέρνει στο προσκήνιο το αφήγημα των «μεγάλων αλλαγών». Το έκανε εμφατικά ο Μητσοτάκης από χθες, τόσο στα Ιωάννινα όσο και σε Πάτρα, Φιλιππιάδα και Αμφιλοχία, ενώ το ίδιο αναμένεται σήμερα από τη Χαλκιδική – τον προτελευταίο εκτός Αττικής προεκλογικό σταθμό του, με τελευταίο στη Θεσσαλονίκη αύριο.

«Το βάρος της ευθύνης…»

«Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα πάρουμε τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος της ευθύνης μου» επιμένει να λέει ο αρχηγός της ΝΔ, προσπαθώντας να αντικρούσει τα «πυρά» του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντίστοιχες βολές του ΠΑΣΟΚ για μια ηγεμονία Μητσοτάκη. Γαλάζιος στόχος να μπλοκάρουν τυχόν δεύτερες στους ψηφοφόρους για χαλαρή ψήφο ή ακόμα περισσότερο για εκλογικό «κόντεμα» της ΝΔ. Είναι ο λόγος που ο Μητσοτάκης όσο κι αν θέλει να εκπέμπει μήνυμα νίκης, σπεύδει να ξορκίζει τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων από την προεξόφληση του αποτελέσματος.

«Τα είπαν όλα οι Έλληνες πολίτες δίνοντας μας υπερδιπλάσιο σκορ από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ» είπε για το αποτέλεσμα του Μαΐου ο Μητσοτάκης, μιλώντας για τιμωρία όσων επένδυσαν στον διχασμό, στο ψέμα, στο «μαύρο» και στην τοξικότητα. «Ανοιξε ένας κύκλος ενότητας» σημείωσε αλλά μετέφερε εκ νέου το μήνυμα ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει, στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες».

«Ατζέντα μέλλοντος»

Σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει να εντάξει στον χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους πολίτες τη λέξη «μέλλον». Αυτή την «ατζέντα μέλλοντος» την φέρνει στο προσκήνιο προκειμένου αφενός να στηρίζει το κεντρικό αφήγημά του περί «αναγκαίων, μεγάλων αλλαγών» στη χώρα αφετέρου να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν ευρύτερες ομάδες.

Εξάλλου τον προγραμματικό λόγο έχουν φέρει αυτή τη φορά σε πρώτο πλάνο και ο Τσίπρας καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα εθνικά, το μεταναστευτικό, η δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος και η οικονομία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής κόντρας.

Οι μισθοί

Ο Μητσοτάκης προτάσσει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι δεσμεύσεις του για αύξηση των μισθών και μείωση φόρων μέσα στη επόμενη τετραετία. «Εμείς ξέρουμε πώς να αυξήσουμε τους μισθούς και, όταν σας λέω ότι θα πάμε το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, ξέρουμε πώς θα το κάνουμε πράξη» επανέλαβε από τα Ιωάννινα. «Όχι με ντιρεκτίβες, όχι με υπουργικές αποφάσεις, αλλά προσελκύοντας επενδύσεις, δίνοντας χώρο στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα πρόσθεσε. Όσο για τις υποσχέσεις του για νέες μειώσεις φόρων τις συνδέει και με την αξιοπιστία της ΝΔ, απέναντι στις «κραυγές ΣΥΡΙΖΑ» όπως λένε στη γαλάζια παράταξη.

Ο «υπεύθυνος πατριωτισμός»

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την «ισχυρή Ελλάδα», θέματα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων αλλά και της φωνής της χώρας στο εξωτερικό που, όπως θεωρούν στη ΝΔ, αφορούν όχι μόνο τους πολίτες που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, αλλά περισσότερους από όλο το πολιτικό φάσμα. Τους πολίτες – σύμφωνα με την οπτική του Μητσοτάκη – οι οποίοι «πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό αλλά και στον υπεύθυνο πατριωτισμό».

Το στοίχημα για το ΕΣΥ

Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το ΕΣΥ, την αναβάθμιση του οποίου επιμένει ο Μητσοτάκης να χαρακτηρίζει ως προσωπικό στοίχημα. Ήδη δίνεται έμφαση στις δεσμεύσεις πρόσληψης 10.000 γιατρών και νοσηλευτών, στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, στην ανανέωση της εικόνας των Κέντρων Υγείας, στα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία κ.ο.κ. Ενδεικτικές οι χθεσινές επιθέσεις από την Πάτρα. «Έχω κουραστεί να απαντώ στα fake news της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι τάχα πρόθεση της ΝΔ είναι να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ» είπε ο Μητσοτάκης.

Για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει «όπου είναι απαραίτητο» αλλά, όπως τόνισε, «παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους συμπολίτες μας, διότι είμαστε μία παράταξη η οποία πρώτα και πάνω από όλα στέκεται πάντα κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα