Τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου ενέκρινε η Κομισιόν, ενώ ανανέωσε την έγκριση τεσσάρων γενετικώς τροποποιημένων ποικιλιών, τριών ποικιλιών σόγιας και μίας βαμβακιού, για χρήση τους ως τροφίμων και ζωοτροφών.

Οι αποφάσεις έγκρισης της Κομισιόν δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους στην ΕΕ, παρά μόνο τη χρήση τους ως τροφίμων και ζωοτροφών.

ΕΕ: Μέτρα για αγρότες και σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας ζητούν οι ευρωβουλευτές

Αυτές οι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες έχουν υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία έγκρισης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι εξίσου ασφαλείς με τους αντίστοιχους συμβατικούς οργανισμούς.

Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία υπέρ ή κατά της έγκρισης στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής και της επακόλουθης επιτροπής προσφυγών. Οι εγκρίσεις ισχύουν για 10 χρόνια και κάθε προϊόν που παράγεται απ’ αυτούς τους ΓΤΟ θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO