Απέρριψε σήμερα Παρασκευή το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Μάλιστα όπως τόνισε «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση των υφιστάμενων πόρων, πριν ζητηθούν νέες εισφορές από τα κράτη-μέλη».

Η επικίνδυνη αποστολή της Ε.Ε. – Πώς θα «πρασινίσει» η αγροτική παραγωγή

Μιλώντας νωρίτερα στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση (ORF), ο Καρλ Νεχάμερ υπέδειξε το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, αλλά και τα περιθώρια εξοικονόμησης κεφαλαίων από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την πλευρά της Επιτροπής πάντως επισημαίνεται ότι τα χρήματα των δύο Ταμείων έχουν ήδη δεσμευθεί και μπορούν να απαιτηθούν ανά πάσα στιγμή έως το τέλος της δημοσιονομικής περιόδου. Ο αυστριακός καγκελάριος επέμεινε ότι πρέπει να μελετηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ταμείων, κάνοντας λόγο για ένα ποσό που συνολικά ανέρχεται στα 480 δισ. ευρώ. «Θα ήταν καλό εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παρουσίαζε πώς θέλει να ανακατανεμηθούν τα κονδύλια και μετά να δούμε εάν πράγματι λειτουργεί κατά τρόπο ο οποίος είναι ο καλύτερος δυνατός για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε προχθές από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συνεισφέρουν επιπλέον σχεδόν 66 δισ. ευρώ στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο έως το 2027, προκειμένου να στηριχθούν οι πολιτικές για την Ουκρανία, τη μετανάστευση και τον ανταγωνισμό. Για την Αυστρία, αυτή η συνεισφορά μεταφράζεται σε 1,6 δισ. ευρώ, επιπλέον του ποσού που συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Η Αυστρία, ως καθαρή συνεισφέρουσα της Ε.Ε., δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αύξηση των πόρων», δήλωσε και ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Μπρούνερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή