Σε συμβιβασμό κατέληξε η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) με έναν αμερικανό πολίτη, ο οποίο είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την εταιρεία ότι το φάρμακο για την καούρα Zantac -ένα από τα ταχείας κυκλοφορίας σκευάσματα στο είδους του- προκάλεσε καρκίνο. Έτσι η εταιρεία γλίτωσε την πρώτη εκδίκαση για τέτοια αγωγή, καθώς έπονται πολλές ακόμη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο φαρμακείο, οι ελλείψεις φαρμάκων

Η αγωγή, που ασκήθηκε από κάτοικο της Καλιφόρνια στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Alameda, επρόκειτο να εκδικαστεί στις 24 Ιουλίου και θα ήταν η πρώτη για την GSK από την οποία θα φαινόταν πώς αντιμετωπίζονται οι ισχυρισμοί για καρκίνο από τους ενόρκους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εμπιστευτική συμφωνία και η δίκη δεν θα γίνει.

«Ο διακανονισμός αντικατοπτρίζει την επιθυμία της εταιρείας να αποφύγει την απόσπαση της προσοχής που σχετίζεται με παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε η GSK, προσθέτοντας ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι «θα συνεχίσει να αμύνεται σθεναρά με βάση τα γεγονότα και την επιστήμη σε όλες τις άλλες υποθέσεις Zantac».

Η ιστορία

Αρχικά διατέθηκε στην αγορά από έναν πρόδρομο της GSK, το Zantac πωλήθηκε αργότερα διαδοχικά στην Pfizer, στην Boehringer Ingelheim και τελικά στη Sanofi. Αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης αγωγές για το φάρμακο. Όλες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι το Zantac μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Εγκρίθηκε το 1983, το Zantac ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Ωστόσο, το 2019, ορισμένοι παρασκευαστές και φαρμακεία σταμάτησαν να το προμηθεύουν εξαιτίας ανησυχιών ότι το δραστικό συστατικό του ρανιτιδίνη αποικοδομήθηκε με την πάροδο του χρόνου για να σχηματίσει μια χημική ουσία που ονομάζεται NDMA.

Η ουσία αυτή βρίσκεται σε χαμηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα και νερό και η έρευνα έχει δείξει ότι μεγάλες ποσότητες NDMA προκαλούν καρκίνο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2020 απέσυρε το φάρμακο και τα γενόσημά του από την αγορά, προκαλώντας βροχή από αγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής